Invazie de țânțari în București. De ce unele persoane sunt mai des înțepate decât altele
Schimbările climatice cu temperaturi ridicate şi umezeală au format mediul perfect pentru înmulţirea necontrolată a ţânţarilor în România, iar anul acesta a fost mai rău ca oricând. Invazia reprezintă un real pericol pentru noi, pentru că există riscul infecţiei cu virusul West Nile.
„Am ajuns în punctul în care în 2018 anumite boli care existau numai în zonele tropicale să apară şi în Europa”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.
Umiditatea şi temperaturile ridicate au creat un habitat perfect în ţara noastră pentru ţânţarii tropicali, purtători de boli periculoase. Cea mai de temut este infecţia cu virusul West Nile, care se transmite doar prin înţepătura insectei purtătoare.
„La noi în România este deja statuat faptul că populaţiile de ţânţari, în special culex, culex pipiens, ţânţarul pe care îl găsim comun în vecinătatea blocurilor este vector pentru acest virus. Țânţarul culex este ţânţarul comun, iar ţânţarul tigru este o specie invazivă”, afirmă Alexandru Vladimirescu, sef laborator Entomologie Medicală INCDMI Cantacuzino.
„Cazurile sunt foarte puţine comparativ cu zonele tropicale, dar sunt de luat în calcul”, precizează Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.
În România, această specie invazivă de ţânţar tigru a fost identificată pentru prima dată în anul 2012, de o echipă de cercetători de la Institutul Cantacuzino.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Ne aşteptam să vină acest ţânţar. Încă din anii 2000 era prezent în Italia. A început să colonizeze toată Europa. România sigur că nu a făcut excepţie, mai ales că acest ţânţar poate fi adus cu ajutorul anvelopelor uzate şi a importurilor de plante exotice, dracena pe care suntem bucuroşi să-l avem în casă, numai că el ascunde şi larve de ţânţari tigru”, spune Alexandru Vladimirescu, șef laborator Entomologie Medicală INCDMI Cantacuzino.
Aşa se explică numărul mare de ţânţari din ultimii ani, iar vara aceasta a fost mai rău ca oricând.
„Țânţarii sunt atraşi de dioxidul de carbon, dar şi de transpiraţie, mai precis de o parte din substanța care se pot regăsi în traspiraţia umană şi animală. Vorbeam chiar de cairomoni, adică substanţe care sunt atractive pentru ţânţari şi există şi zone ale corpului uman în care aceşti ţânţari sunt mai atraşi. E vorba de glezna piciorului şi de asemenea zonele unde pielea este mai subţire”, adaugă Alexandru Vladimirescu, sef laborator Entomologie Medicală INCDMI Cantacuzino.
Cel mai mult au de suferit copiii. Ana este medic dermatolog, dar şi mama unei fetiţe de un an. Tânăra povesteşte una dintre întâmplările neplăcute dintr-un parc din sectorul doi al Capitalei.
„Mi-a tras un semnal de alarmă în momentul în care am scos-o eu pe fetiţa mea din casă, undeva într-o după-amiază şi preţ de câteva minute am fost atacate amândouă de o multitudine de ţânţari de genul ăsta ţânţarul tigru asiatic şi care i-au provocat ei multe leziuni la nivelul picioarelor pentru că acelea au fost expuse”, spune Ana Mihai, mamă.
Situaţia este asemănătoare în mai toate parcurile din Capitală. O altă mamă se plânge de invazia de ţânţari din parcul Morarilor.
Alt parc din apropiere, aceeaşi problemă.
„Dacă vreţi să vedeţi pe picioruşele fetiţei. Ne-am săturat de tot felul de soluţii. Nu mai ştim. Pe picioruşe tot timpul. Nu mai ştim cum ce să dăm. Sunt roiuri, roiuri. Se tot spune că se dă noaptea, că se interesează lumea. Noi nu am văzut. E ceva îngrozitor. Eu zic că în secolul ăsta se poate face ceva. Poate primăria o face ceva. Poate dânşii nu au copii ori îi duc în parcuri private cu plase”, afirmă Silvia Enciu.
Revoltaţi, părinţii au trimis mesaje primăriei, dar nu au primit niciun răspuns.
La solicitarea reporterilor Digi24, Primaria Capitalei răspunde că tratamentele aplicate pentru combaterea ţânţarilor sunt influenţate de vreme, iar cetăţenii au un telverde la care pot face nonstop sesizări referitoare la zonele invadate de ţânţari.
Cei mai periculoşi sunt ţânţarii infectaţi cu virusul West Nile, care atacă sistemul nervos al pacientului. Mai exact, se inflamează meningele, adică învelişul creierului. Dacă primeşte tratament la timp, persoana infectată nu va rămâne cu sechele, spun medicii. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces.
„Ceea ce se întâmplă cu infecţia West Nile este că produce simptome care sunt asemănătaore cu o uşoară gripă şi de multe ori trece neobservată. Sunt însă grupe de risc: bătrânii şi copiii”, afirmă biolog Alexandru Vladimirescu.
Anul acesta, 7 persoane au murit din cauza virusului West Nile; au fost înregistrate zeci de cazuri de meningită cauzate de virus.
De aceea, este bine să vă prezentaţi la medic dacă aţi fost înţepat de ţânţari şi nu vă simţiţi bine. În plus, e bine să vă luaţi câteva măsuri de precauţie. Este foarte important sa utilizati sprayuri speciale pe zonele neacoperite ale corpului atunci cand ieșiți din casă.
„Trebuie să avem plase de ţânţari, locuinţele să fie prevăzute. De asemenea, în interiorul locuinţelor să avem aparate de vaporizat insecticide. Să evităm pe cât posibil zonele în care infestarea cu ţânţari este mare”, avertizează Alexandru Vladimirescu, şef laborator Entomologie Medicală INCDMI Cantacuzino.
„Sunt foarte mulţi pentru că stropirile nu s-au efectuat din cauza ploilor şi au dus la înmulţirea lor”, precizează biologul.
Greu de îndurat în această perioadă sunt şi tigrii de platan. Deşi ciupesc, medicii spun că nu există niciun pericol de îmbolnăvire.
„Sunt mai mult decât supărători şi sunt pretutindeni. Dar în afara de înţepătură nu s-a demonstart că ar da o formă de boală”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.
Invazia insectelor durează cât ţine căldura, aşa că este posibil să ne confruntăm cu înţepături până la jumătatea lunii octombrie.
- Etichete:
- bucuresti
- parc
- invazie
- tantari
- tigrul platanului
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News