„Nu ai cum să-l vezi decât dacă solicită la poliţie şi are noroc ca în maşina respectivă să fie camere, că sunt unele care nu au camere. Ei ştiu treaba asta şi mai bine acţionează acolo decât să acţioneze unde sunt camere. Care fură din astea cu cameră sunt fraieri, nu prea se uită sau sunt prea disperaţi. Ei zic că nu-i văd camerele. Chiar dacă îşi pun o glugă pe cap, poliţia poate să îi depisteze”, relatează șoferul unui autobuz RATB.
Ion Vână este şofer RATB de șase ani şi spune că există locuri în autobuz preferate de hoţii de buzunare.
„E foarte periculoasă uşa 2, dar şi 3, dar în mod special uşa 2. Călătorii care se aşează pe scaunul care este imediat după uşă, în special doamnele decoltate la gât şi cu lănţişoare. Aşteaptă infractorul, cunoaşte zona, calculează intenţia mea de închide uşile, că nu mai urcă, nu mai coboară nimeni. Atunci smulge lănţişorul de la gât şi a şi sărit din maşină”, explică Ion Vână.
Un călător a împărtășit reporterului Digi24 experiența sa nefastă cu hoții: „Mi-a barat drumul, nu mi-am dat seama, nu am sesizat intenţia. Soţia lui era cu un copil mic în braţe, nu mi-am dat seama, mi-a băgat mâna în buzunar şi mi-a şutit 50 de lei”, povestește călătorul.
„Poate unul dintre cele mai periculoase momente după ce te urci în autobuz este atunci când vrei să-ţi validezi călătoria. Fără să îţi dai seama, scoţi, poate, şi un telefon, portofelul. După validare, telefonul sau portofelul sunt puse în buzunar ş te aşezi liniştit. Este un moment-cheie, pentru că cei care urmăresc aşa ceva văd unde aţi pus portofelul şi apoi puteţi fi o victimă sigură”, arată reporterul Digi24, Cristian Popa.
Indiferenţa călătorilor poate anula vigilenţa şoferilor şi poliţiştilor.
„Doamna a văzut, a fost lângă cetăţeanul respectiv şi o întreabă poliţistul, ea zice nu am văzut, mă scuzaţi, eu trebuie să cobor, nu reacţionează, nu sunt săritori, le este teamă să meargă la poliţie, le este teamă de hoţi, că ei merg pe traseul respectiv şi se întâlnesc frecvent şi se cunosc”, spune șoferul Ion Vână.
O statistică a poliţiei arată că printre victimele hoţilor din buzunare sunt majoritatea angajaţi ai MAI, avocaţi, jurişti sau economişti. 51,4% dintre victime au vârste cuprinse între 19 și 29 de ani şi au studii superioare. De cealaltă parte, hoţii sunt în general bărbaţi tineri, cu studii de până în opt clase şi care nu au serviciu.