Un centru de colectare a lânii a fost deschis în județul Bistrița-Năsăud, iar de acolo au fost trimise deja 1.500 de tone de material în India. La încărcarea ultimului camion au fost invitați și preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, și ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Depozitul de colectare a lânii a fost deschis lângă oraşul Sângeorz Băi. Ciobanii din zonă au adus acolo sute de kilograme de material, iar proprietarul spune că a găsit deja clienţi. 1.500 de tone de lână au fost trimise în India.
„Am început să colectăm la sfârșit de iulie anul curent. Un program ce include spălătorie, pieptănătură, fabrica de izolaţii. În India am înţeles că covoare se fac, e cel mai mare producător de covoare din lume”, spune Ioan Niculai, proprietarul centrului de colectare.
Dar ciobanii încă au nemulţumiri. Subvenția de un leu pe kilogram oferită de stat este prea mică, spun oamenii.
„Noi plătim cinci lei ca să tunzi o oaie şi să o dai cu un leu e batjocură totală”, spune Niculai Traian, cioban.
Ministrul Agriculturii, prezent alături de Liviu Dragnea la pregătirea ultimului camion încărcat cu lână, recunoaşte că subvenţia e mică, dar susține ca e un prim imbold pentru valorificarea acestui produs.
„Şi eu cred că este prea puţin, dar cred că este bine să cântărim cu efortul minţii. În ţara românească, media este cam 3 kilograme de lână pe oaie. Depinde de rasă, sigur. Trei kilograme cu un leu fac trei lei, exact cât e tunsul astăzi”, spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.
„Până acum s-au înscris 32.000 de oieri în acest program. Daca 32.000 de oieri s-au înscris în acest program înseamnă că e important şi înseamnă că îi ajută”, spune Liviu Dragnea, președintele Cemerei Deputaților.
Tot în județul Bistrița-Năsăud, Liviu Dragnea și Petre Daea au vizitat, la Lunca Ilvei, o fabrică de cherestea și de case din lemn care foseşte lâna pentru izolarea locuinţelor.