Un om moare la fiecare două zile în România din cauza unui incendiu, iar 17 locuinţe sunt afectate zilnic de flăcări. Statistica vine de la pompieri, care trag un semnal de alarmă şi îi îndeamnă pe oameni să instaleze în case detectoare de fum şi de gaz. Costă câteva zeci de lei şi pot salva vieţi. În ţările care au o lege pentru aşa ceva, numărul deceselor a scăzut la jumătate.
Pompierii spun că cel puţin jumătate din tragediile provocate de incendii pot fi anulate de un sistem care costă puţin şi ajută mult.
Aparatul de detectare a emanaţiilor de gaz metan sau de fum este obligatoriu să fie instalat la noi în ţară în spaţii comerciale, şcoli şi instituţii publice. Casele particulare sunt exceptate deşi ţări avansate cum ar fi Germania, Franţa, Marea Britanie sau Statele Unite au legi care îi obligă pe constructorii de locuinţe să le doteze cu senzori de avertizare în caz de incendiu. În cazul Statelor Unite numărul victimelor a scăzut la jumătate după ce s-a luat această măsură.
„Se moare din cauza ca omul este intoxicat cu fumul emanat de incendiu”, afirmă Raed Arafat, șef DSU.
„Foarte multe incidente de acest gen în România. Din cauza improvizaţiilor la instalaţia electrică şi cea de gaz se produc multe incendii şi multe persoane sunt intoxicate cu fum”, spune Frank Hajdinjak, reprezentant firmă gaz.
Problemele au fost evidente în ultimii 4 ani în judeţele din Moldova şi la Bucureşti. Suceava, Bacău, Iaşi şi Capitala ocupă primele locuri în topul celor mai multe incendii.
„În dimineaţa asta la Iaşi a avut loc un incendiu. Un copil a murit. Mă gândesc că un detector din acesta le ar fi salvat viaţa”, afirmă Ovidiu Vasilică, șef IGSU.
Puţin peste 10 la sută din locuinţele din România au senzori pentru detectarea fumului.