Biserica ortodoxă condamnă incinerarea morţilor. Argumentele preoţilor sînt însă desfiinţate de comunitatea academică.
„Acele argumente biblice precum că "din pământ te-ai născut, în pământ te vei întoarce" sunt absolut puerile. Este vorba de simboluri aici. Cenuşa este tot pământ. Nu înseamnă că dacă omul a ales, creştin ortodox fiind, incinerarea, el ar fi mai puţin ortodox - din punctul meu de vedere”, a explicat Marius Vasileanu, profesor de istoria religiilor.
Însă părerile sunt împărţite.
BOR nu susţine practica necreștină a incinerării, deoarece aceasta se împotriveşte credinţei ortodoxe pe care au fost întemeiate hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012. Biserica oferă doar servicii religioase pentru înmormântare şi nu asigură funerariile religioase pentru cei care sunt incineraţi.
Deşi există de secole, incinerarea a rămas o practică destul de controversată. Biserica Ortodoxă o dezaprobă, iar credincioşii consideră că este mare păcat.
Costul incinerării este de aproximativ 600 de lei. Procedura este rapidă, iar la final, familia persoanei decedate alege dacă ia urna acasă sau o dacă o lasă la columbar. O înmormîntare după ritul cerut de biserică ajunge să coste peste 3000 de lei.