E perioada în care şoferii fac drumuri lungi pentru a merge în vacanţă şi pe lângă şoselele acoperite cu zăpadă sau polei, mai au un inamic - oboseala. O treime dintre accidente au cauză oboseala acumulată la volan. Aşa că pentru a evita tragediile, specialiştii recomandă pauzele de condus la fiecare trei ore şi un partener de discuţie în maşină şi muzica antrenantă.
Patru oameni au murit zilele acestea, după ce şoferul maşinii a adormit la volan şi a intrat într-un TIR. De altfel, oboseala e unul dintre principalii inamici ai conducătorilor auto - o treime din accidentele rutiere se produc din această cauză, arată statisticile europene.
Dacă aţipiţi la volan chiar şi cinci secunde, sunt şanse foarte mari să produceţi un accident rutier. Şi asta deoarece la o viteză de 100 de kilometri la oră, maşina va rula peste o sută de metri fără ca dumneavoastră să deţineţi controlul asupra volanului.
„Cred că am avut un moment din ăsta în care am aţipit, am intrat pe banda cealaltă, eram pe autostradă, noroc că era liberă, mi-am revenit, probabil a fost chestie de fracţiune de secundă, dar s-a întâmplat”, mărturisește un șofer.
Pentru a nu trece prin astfel de experienţe, alţi şoferi se bazează pe remedii clasice ori pe noile tehnologii.
„Beau cafea mai multă să nu aţipesc”, spune unul dintre ei.
„Mi s-a întâmplat să fiu obosită, să fac greşeli la volan, maşina sesizează că faci greşeli în trafic şi te anunţă: pauză de cafea! E maşina inteligentă, dar se simţea oboseala”, povestește o șoferiță.
La un drum de zece ore, un şofer ar trebui să oprească de cel puţin trei ori, măcar câte 10-15 minute, spun specialiştii.
„Organismul nu mai reacţionează la stimulii din traseu, mai ales dacă avem de-a face cu un traseu monoton. Dacă persoana respectivă nu are partener de discuţie în maşină, este foarte indicat să îşi planifice drumul în mai multe etape, în mai multe zile”, recomandă Mihaela Rus, președinta Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră.
Soluţia - un partener de discuţie ori... muzica.
„Este clar că nu putem la drumuri lungi să ascultăm muzică monotonă, ci muzică care stimulează mentalul. Atenţie, nu o muzică tare!”, spune Mihaela Rus.
Şi poliţiştii au sfaturi utile, mai ales pentru această perioadă.
„Un carosabil umed sau acoperit cu polei, mâzgă sau zăpadă măreşte distanţa de frânare, de aceea este bine să aibă o distanţă suficientă pentru a nu intra în coliziune cu autovechiului din faţă sau poate să derapeze”, atrage atenția Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră Bucureşti.