Pandemia a lăsat fără loc de muncă mulți români, care se văd în situația de a înfrunta o iarnă plină de incertitudini fără un venit lunar sigur. Unii sunt în șomaj tehnic și își completează veniturile cu un job part time. Alții preferă să își schimbe complet domeniul de activitate.
Ana are 23 de ani. Restaurantul în care a lucrat în ultimii patru ani s-a închis, iar angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, pentru a doua oară anul acesta. Venitul ei lunar este acum mai mic de 1.000 de lei, de aceea lucrează cu jumătate de normă pentru un magazin care onorează și comenzi online.
Csaba Bekesi, director al AJOFM Bihor: "Sunt foarte multe persoane care nu au mai rezistat acestui statut de șomer tehnic. Și atunci una dintre posibilități a fost completarea veniturilor prin contracte part-time, care pot fi cumulate cu șomajul tehnic, sau părăsirea angajatorului și reorientarea".
80 de firme din Bihor au depus, luna trecută, dosare de șomaj tehnic pentru 600 de angajați. Înseamnă un efort financiar de 500.000 de lei pe lună pentru statul român.
Csaba Bekesi, director al AJOFM Bihor: "Șomajul tehnic, pe lângă faptul că asigură decontarea sumelor din bugetul asigurărilor de șomaj, oferă stagiu complet de cotizare, această perioadă se consideră vechime în muncă".
Dumitru Fechete, director al unui complex hotelier: "Cam pe 35% dintre angajații noștri i-am trimis în șomaj tehnic, iar o parte i-am adus la program redus de lucru".
Marea întrebare pentru hotelieri este felul în care vor funcționa de sărbători, dacă bazinele interioare vor fi deschise, atunci anul acesta s-ar putea încheia într-o notă mai optimistă. Anul 2020 înseamnă pentru aceștia cel mult un an pe zero, dacă nu pierdere.
Specialiștii consideră însă că greul abia acum începe și au un sfat pentru români.
Dacian Palladi, consultant în afaceri: "Să cheltuiască mai puțin, să își pună bani de rezervă, pentru că nu se știe cât va dura până își vor găsi un loc de muncă, și să accepte că este posibil să activeze și în alte domenii în care nu au pregătire sau nu au activat vreodată".
Conform unor estimări ale Comisiei Europene, economia României va înregistra anul acesta o contracție de 5,2%. Guvernul a luat în calcul o scădere de 4,2%, în rectificarea bugetară adoptată recent.
Editor : Georgiana Marina