Alexandru Dinu locuieşte în satul Buda, din judeţul Ilfov, la caţiva km de Capitală. S-a mutat aici în 2006 ca să scape de traiul la bloc, fără să ştie că vor trece ani de zile în care va fi izolat de lume.
„Generator, lămpi, lampa cu gaz, lumânări, lanterne, am un întreg arsenal. Practic, trăim aproape de Evul Mediu”, spune Alexandru Dinu, locuitor din satul Buda.
Trei primării - Cornetu, Măgurele şi Bragadiru - i-au cerut impozite în fiecare an, însă niciuna nu i-a asigurat accesul la utilităţi.
„S-a băgat în 2011 şi în 2013 s-a scos, că nu a vrut nicio primărie să plătească din cauza litigiului, fiecare zice că are 20 de hectare, 30 de hectare”, spune Alexandru Dinu.
Păstrează într-un dosar gros toate hârtiile primite de la cele trei instituţii, dar şi adresele făcute. În timp ce problemele administrative continuă, aparate pe care le găsim în orice casă, precum televizorul, sunt piese de muzeu în casa lui Alexandru Dinu.
„Păi dacă nu ne uităm la el, că nu avem curent? Se pune praful pe el!”, spune bărbatul.
Nu este singurul caz de acest fel în satul Buda. Case construite una lângă alta sunt intabulate în oraşe diferite, aşa că unii vecini s-au mutat înapoi la oraş. Totul din cauză că teritoriul României este organizat, şi azi, în baza unui act din 1968. Este vorba de Legea nr. 2 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Socialiste România.
„Satul Buda a fost în actualul lac de acumulare şi a fost demolat, nu desfiinţat, în 1986, 1988. A fost repartizat un teren la intrarea în localitate în anii 90. La momentul demolării locuinţelor nu a existat decret de expropriere”, spune Adrian Stoica, primarul localităţii Cornetu.
După 90, satul a fost reînființat pe locul fostului IAS Bragadiru, pe un lot de 86 de hectare. Reprezentanții Primăriei Bragadiru nu au vrut să comenteze acest subiect, iar cei din Măgurele spun că se judecă în instanță de peste 10 ani.