Ieșitul la restaurant, indicator de bunăstare. Valoarea medie a meniului: sub 5 euro, cea mai mică din Europa

Data publicării:
resta

În obiceiul românilor nu şi-au făcut loc prânzurile sau cinele luate în oraş. 40% din populaţie iese la restaurant o dată la două luni, mai mult ca să serbeze un eveniment decât ca un obicei. Iar cei care îşi permit din când în când luxul studiază bine meniul înainte să comande.

Mai mult de jumătate dintre românii care mănâncă la restaurant comandă un singur fel de mâncare, iar valoarea meniului este de sub 5 euro, fiind cea mai mică din toată Europa. Cei care îşi permit să cumpere mai multe feluri de mâncare, desert sau chiar o băutură sunt deja o excepţie.

Restaurantele sunt văzute în România mai mult ca fast-fooduri, în care clienţii nu petrec mai mult de trei sferturi de oră. Condiţia principală este ca mâncarea să fie ieftină.

„Cei care sunt la serviciu, într-o pauză mică, vin să servească ceva”, spune Gabriela Fosă, șef de sală.

La Iaşi, cu 15 lei poţi mânca la prânz o ciorbă şi o porţie de friptură cu garnitură. Acelaşi fel de mâncare costă 17 lei la Constanţa şi 21 la Bucureşti.

Nivelul la care cetăţeanul din provincie este setat astăzi, încă nu îi permite să iasă la restaurant în fiecare săptămână, ci preferă să ia masa acasă”, afirmă Dragoş Petrescu, proprietarul unui lanţ de restaurante.

Dragoş Petrescu a deschis acum 10 ani primul restaurant în Capitală. Acum are 16, dar şi-a adus bucătar englez care să prepare mâncăruri tradiţionale. Însă, în goana după preţuri mici, gusturile românilor au rămas şi ele în urmă. Cel mai cerute fel de mâncare este friptura cu piure de cartofi, spun bucătarii. Ospătarii au simţit şi ei anii de criză. Trebuie să fie foarte atenţi ca să primească 10% din valoarea notei de plată.

„Dacă i-a plăcut lasă, dacă nu, probabil ca să ne atenţioneze şi ca să ne corectăm, nu lasă”, consideră o ospătăriță.

Cele mai mari vânzări făcute de un restaurant în România sunt ale unei companii de mobilă. Magazinul IKEA vinde mâncare de 7 milioane de euro anual, iar pe locul doi este restaurantul Carul cu Bere, cu vânzări de 5,8 milioane de euro pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
mine ucraina
Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului