Ieftinirea facturilor, blocată între instituțiile statului

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-15

În anul 2012, gazele naturale extrase din România şi destinate consumatorilor casnici costau sub 46 de lei pe MWh. Comisia europeană a considerat că sunt prea ieftine în comparaţie cu cât plătesc europenii. Aşa că a cerut scumpirea lor. Acestea costă acum 60 de lei, iar de la 1 iulie vor fi 66 de lei. Aşadar, deşi acest calendar de majorări nu se mai justifică pentru că gazele din import sunt în acest moment mai ieftine decât cele produse în ţară, Guvernul nu vrea să renunţe la scumpiri.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: „Am auzit până acuma păreri, am auzit păreri. Am solicitat şi continui să spun acest lucru: îmi doresc o analiză!”

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Vom intra în o spirală a analizelor de specialitate mai mult sau mai puţin adecvate prin care să explicăm de ce trebuie să impunem un sistem în continuare dacă nu mai este necesar”.

Cum nu mai este timp pentru un studiu, din această dispută vor pierde consumatorii români care vor plăti cu 10% mai mult de luna viitoare. Companiile petroliere se plâng şi ele de blocajul instituţional. De teama gazelor de şist, oamenii nu mai permit petroliştilor să facă explorare, iar aceştia spun că rezervele deja descoperite sunt pe cale să se epuizeze.

Arthur Stratan, preşedinte Asociaţia Companiilor Petroliere: „Când venea ministerul petrolului şi se ducea la Ion să îi pună o sondă în fundul curţii, în satul respectiv era sărbătoare trei zile şi trei nopţi”.

Azamat Zhangulov, preşedinte KazMunayGaz International: „Aproximativ 65 de proceduri trebuie să îndeplineşti ca să primeşti licenţele de explorare”.

Şi fondul de investiţii de 1 miliard de dolari pe care trebuiau să îl facă kazahii în schimbul datoriei Rompetrol este blocat în Guvern din 2014.

Azamat Zhangulov, preşedinte KazMunayGaz International: „Suntem în acest punct nu pentru că ne dorim noi să oprim sau să întârziem acest proiect”.

Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei: „În perioada următoare Ministerul energiei va desemna compania care va negocia înfiinţarea fondului de investiţii”.

Dacă până la sfârşitul acestui an Guvernul nu reuşeşte să înfiinţeze fondul de investiţii împreună cu investitorii kazahi, memorandumul semnat de guvernul Ponta în 2014 va expira şi vom pierde acei bani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”