Locuinţele fără sisteme de securitate sunt cele mai expuse. Nu o dată hoţii au dat lovitura chiar cu proprietarii în case.
Mai rău decât orice îi sperie pe hoţi camerele de supravegere. Iar tehnologiile moderne le oferă proprietarilor luxul de a sta liniştit în vacanţă, pentru că văd pe telefonul mobil tot ce se întâmplă acasă cât timp sunt plecaţi. O hartă a locuinţei instalată pe mobil şi un sistem de camere video permit acest lucru.
Să presupunem că a intrat cineva pe uşa principală. Automat, senzorul care păzeşte casa se aprinde. Eu primesc în acest timp un SMS sau un apel de la sistemul de alarmă şi verific prin sistemul de camere de luat vederi cine a intrat, printr-un simplu click pe ecran.
Astfel, se elimină şi alarmele false, care le dădeau inutil emoţii proprietariilor. Sistemele de securitate ultra-moderne au senzori setaţi să nu reacţioneze la mişcările animalelor de companie. Şi nu este singura facilitate de ultimă oră a unui astfel de sistem.
„Vă poate şi suna, el are un microfon incorporat, puteţi să răspundeţi şi ascultaţi tot ce se întâmplă în locaţia respectivă”, a spus Paul Manole, reprezentantul unei firme de securitate.
Alte sisteme de securitate îi alertează în caz de spargere nu doar pe proprietar, ci şi firma de securitate care păzeşte locuinţa, ba chiar şi pe vecini.
Va trebui instalată aplicaţia pe telefonul lor şi în memoria centralei va trebui programat şi numărul vecinului, astfel încât să fie informat despre aceleaşi lucruri ca şi mine.
O centrală de securitate simplă costă aproximativ 100 de euro. Preţurile cresc, în funcţie de complexitatea sistemelor de supraveghere şi pot ajunge la câteava mii de euro.