Anul trecut, 1.500 de români au depus reclamaţii la poliţie după ce au rămas fără biciclete. Nu există o statistică oficială referitoare la numărul celor care şi-au recuperat vehiculele. Poliţiştii spun că hoţii de biciclete sunt greu de găsit, chiar şi atunci când păgubiţii aduc înregistrări de pe camerele de supraveghere ale imobilelor.
Dragoş a rămas de curând fără bicicletă.
„Acum o lună mi s-a furat bicicleta. Era pe scara blocului, am plecat într-un weekend acasă şi când m-am întors nu am mai gasit-o. M-am dus la poliţie, am depus plângere. Mi-au spus că mă caută dar nu m-au mai căutat, le-am dat şi poze cu bicicleta”, povestește el.
Tânărul avea un sistem antifurt care nu mai are secrete pentru hoţi. Tocmai de aceea specialiştii le recomandă pe cele mai scumpe şi performante, care ajung şi la 300 de lei.
„Poţi să o faci într-un mod superficial, eficient când e bicicleta în raza ta vizuală, dar este mai mult vorba de imagine. Când vine vorba de protecţie solidă, iei altceva, cu zale groase şi lacăt greu de operat şi aşa ai mai mare siguranţă”, este sfatul lui George Culda, președintele Asociației comercianților de biciclete.
Anul trecut 1500 de români au depus plângere la poliţie după ce au rămas fără biciclete. Şi în primele luni ale acestui an au fost raportate aproape 200 de furturi. Prinderea hoţilor este dificilă, la fel şi recuperarea bicicletelor, spun chiar oamenii legii.
„De multe ori nu au putut fi recuperate, acestea fiind vândute nu în mediul online, nici în zona pieţelor, ci între ei. Sunt valorificate între ei şi astfel se pierde urma lor”, explică Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.
Activiştii au o altă variantă.
„Pentru persoanele care fură nu există acest stres, că urmează să fiu vânat. Ei le vând în târguri de weekend din Bucureşti. Nu au neliniştea că vor fi identificaţi”, susține Irina Zamfirescu, activist în cadrul unui ONG.
Cristian Popa, reporter Digi24: Cu siguranţă o astfel de bicicletă are darul de a atrage foarte multe priviri. Din partea trecătorilor, a prietenilor şi din păcate şi din partea hoţiilor. Este construită din aliaje speciale, iar preţul de catalog pleacă de la 6 mii de lei, dar poate ajunge chiar şi la 8 mii de lei.
Hoţii au în palmares şi o bicicletă de 20 de mii de lei.
Poliţiştii le recomandă proprietarilor să ştie seria de identificare a bicicletei, nu numai modelul şi culoarea, pentru a o putea găsi.