Horia-Roman Patapievici, despre cel mai mare rău al societăţii noastre

Data actualizării: Data publicării:
patapievici

„Politica e făcută de oameni cu dedesubturi, oameni care mai degrabă decât să se asocieze, se înhăitează”. E un avertisment lansat de filozoful Horia-Roman Patapievici într-un interviu acordat Digi24, în care face o radiografie a societăţii româneşti. Avertismentul e urmat şi de un sfat: „Lucrurile nu se fac prin apariţia omului care să ne salveze sau a partidului care să ne scoată din mocirlă. Schimbarea trebuie să vină de la noi, prin atitudine civică, zi de zi”.

Reporter: Dle Horia Român Patapievici, într-unul dintre dialogurile cu domnul Gabriel Liiceanu spuneați că solidaritatea impostorilor este chiar mai mare decât cea a oamenilor de valoare. Mai este valabilă astăzi afirmația?

Horia-Român Patapievici: Da, se adaugă și solidaritatea infractorilor. Edmond Burke spunea că, pentru ca răul să izbândească, e suficient ca oamenii de bine să nu facă binele de care sunt capabili. Și probabil că asta e drama societății noastre. Dacă va uitați la prezența la vot, ea e întotdeauna redusă. Dacă oamenii ar vota, dacă oamenii s-ar mobiliza pentru cauzele civile, nu atât de dramatic cum o fac acum, pentru că acum e o situație de criză severă, dacă ar face-o, ar fi mult mai bine.

Reporter: De multe ori am văzut figuri marcante printre cei care manifestau în fața Guvernului, de ce nu sunt și în prim-planul politic? De ce nu iau atitudine acolo unde contează?

Horia-Român Patapievici: Dacă ai o atitudine civică, nu e obligatoriu să faci politică. După aceea s-a spus că intelectualii nu sunt în politică. Intelectualii au fost eliminați din politică. Politica e făcută de oameni cu dedesubturi, oameni care mai degrabă decât să se asocieze, se înhăitează. E un model de promovare politică care e bazat pe solidaritatea în rău, solidaritatea în activități vicioase și nu solidaritatea în bine. De-aia aveți atât de puțini intelectuali sau oameni de valoare. Îl aveți pe Mihai Șora în piață. Vă așteptați ca Mihai Șora să facă politică?! Nu! Dar ce ne așteptăm este că exemplul lui să rușineze pe cei care nu sunt în regulă, or nu-i rușinează deloc. Pe ei nu-i rușinează nimic.

Reporter: Cine trebuie să ne pună pe drumul drept?

Horia-Român Patapievici: Păi...noi. Nu cineva.

Reporter: Cum?

Horia-Român Patapievici: Prin asociativitate, prin luciditate, prin vot. Prin atitudine civică de zi cu zi. Atitudinea civică de zi cu zi, dacă ești șofer, este să nu încalci reguli elementare: să nu treci pe linia de tramvai, să nu claxonezi ca dementul. Să ai respect față de colegii tăi de trafic. Lucrurile nu se fac prin apariția omului care să ne salveze sau a partidului care să ne scoată din mocirl[. Nu! Noi, noi, noi. Fiecare dintre noi. Uitați-vă ce fac oamenii de la Sibiu cu #vavedem. Radu Vancu, oamenii de acolo. Admirabil! Dar e o atitudine de criză. Pentru că acum este o criză și oamenii sunt în stradă.

Dar atunci când nu este criză, trebuie să se manifeste acest spirit: între a încalca legea, a o nesocoti și a o respecta trebuie să alegi întotdeauna respectarea ei. Și am dat exemplul șoferilor pentru că toți suntem șoferi. Și ne comportăm ca niște canibali față de colegii noștri șoferi în trafic. Mergem la impact, la izbeală, la trosneală. E îngrozitor! De aici trebuie să înceapă lucrurile.
Așa cum se spunea că națiunea este un plebiscit de fiecare zi, să știți că o națiune sănătoasă este cel puțin un act civic al tuturor oamenilor în fiecare zi.

Reporter: Care este cel mai mare rău al societății noastre?

Horia-Român Patapievici: Delăsarea, cred că delăsarea. Atenție, aici vorbesc de oamenii care sunt în regulă, care sunt buni, nu mă refer la cei care în mod activ fac rău. Pentru că răspunsul pentru ei e diferit. Oamenii care fac răul trebuie, cum spunea Petre Țuțea despre comunism, că el trebuie combătut cu Codul Penal, la fel și cu infractorii. Ei trebuie combătuți, oamenii care fac răul, cu Codul Penal.

Noi avem o atitudine duplicitară. Când europarlamentarii sunt la Bruxelles sau când demnitarii se duc acolo, ei au atitudinea iresponsabilă a celui care dă din cap, aprobă, promite orice și știe bine că n-o să facă ce spune că va face. Când vine în țară, reia discursul standard care este al celui care e decis să facă răul, ca să îi meargă lui mai bine deasupra tuturor.
E o atitudine duplicitară care se reflectă în totul. Unul e discursul față de Europa, altul este discursul în țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”