Peste 100 de oameni au fost trimişi în judecată în fiecare lună anul trecut pentru că şi-au stâlcit în bătaie nu duşmanii, ci rudele. Moldova este pe primul loc la victime, iar cei mai grijulii cu familia sunt oamenii din Deltă. Oricum, îngrijoraţi de fenomen, procurorii le transmit poliţiştilor să fie cu ochii pe indivizii răi la furie, ca să nu se ajungă la moarte de om.
Aproape 1.400 de oameni au fost trimişi în judecată, anul trecut, pentru violenţă împotriva cuiva din familie.
Cele mai multe cazuri de violenţă în familie trimise în instanţă anul trecut au fost între soţi. Pe locul doi, cu peste 200 de cazuri, au fost violenţe îndreptate împotriva copiilor, în timp ce mai bine de 100 de părinţi au căzut victime ale celor cărora le-au dat viaţă.
Îngrijoraţi de situaţie, procurorii au făcut şi o hartă a răspândirii fenomenului. Cele mai multe victime ale violenţei din familie sunt în judeţele Moldovei, dar nici Transilvania nu este scutită: Alba este pe locul trei în top. La polul opus sunt Tulcea, Teleorman, Harghita şi Dâmboviţa.
„Un sector considerat prioritar îl constituie violenţa în familie. Ar trebui găsite soluţii preventive, ajutat Ministerul Public să combată acest fenomen, nu asaltat la maniera la care s-a întâmplat anul trecut”, spune Augustin Lazăr, procurorul general al României.
Un caz care a şocat o ţară întreagă a fost cel al omului de afaceri din Braşov care şi-a asasinat anul trecut soţia şi cei doi copii în timp ce dormeau. De curând, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi bărbatul care şi-a înjunghiat soţia în faţa grădiniţei din Bucureşti pe care o conducea.