Apartamentele de la periferia Bucureștiului au ajuns să coste cu 30% mai puțin decât cele din centru și spun experții, tendința se va accentua și mai mult în anii care vin. De exemplu de banii cu care îți iei un apartament cu trei camere în Băneasa îți pot cumpăra un apartament cu trei camere, dar și o garsonieră pe bulevardul Metalurgiei.
De facto, diferența medie de preț dintre apartamente similare situate în Sudul sau Nordul capitalei ajunge în medie la 17.000 de euro.
Matei Maloș, HomeFinders: „Începând cu 2013, în zona de Nord, zona Centrală și Semicentrală a Bucureștiului, numărul de proiecte rezidențiale a început să crească. În timp ce în zona de Sud, Vest și Est, în zona periferică, construcţiile s-au derulat și în perioada 2008 - 2013, când au concurat blocurile vechi de la periferie”
Grosul apartamentelor din Nord au fost ridicate sau măcar începute, înainte de criză, când terenurile și materialele de construcție erau scumpe. Așa că în zilele noastre, dezvoltatorii nu prea își permit să ofere cine știe ce reduceri. Și, până la urmă de ce ar face-o? Oricum doar cei care câștigă câteva mii de euro pe lună sunt interesați de oferte acolo.
O problemă importantă a zonelor de periferie mai este și aceea că s-a construit haotic iar drumurile de acces sunt de multe ori neasfaltate.
Specialiștii în imobiliare spun că niciodată diferențele dintre zonele capitalei nu au fost atât de mari. Înainte de 2008, un apartament nou de la periferie era cu cel mult 20% mai ieftin.
Matei Maloș, HomeFinders: „Pentru o plată integrală, reducerile pot să fie de 30% sau mai mult față de prețul de piață din momentul finalizării proiectului”.
Vă vine sau nu să credeți, teoretic puteți cumpăra un apartament nou cu 3 camere la 35.000 de euro. În București nu la Caracal. Dar, sunt mai multe condiții și, de asemenea sunt riscuri. Dacă îl plătiți cu câțiva ani înainte să fie gata. E cel mai important! Ce veți face dacă dezvoltatorul dă faliment? Sau lucrările intârzie cu un an sau doi, în condițiile în care așteptați un copil? Sau dezvoltatorul modifică proiectul, și compartimentarea sau finisajele sunt diferite față de cele promise?
Daniel Crainic, Imobiliare.ro: „Pe perioada verii noi am constatat un comportament speculativ al proprietarilor care și-au dotat apartamentele cu aer condiționat. Cereau cu 3.000 - 4.000 de euro mai mult decât cei care nu aveau această dotare”.
Similar, un apartament din București care se află la 10 minute de mers pe jos de metrou costă în medie cu 4.000 de euro mai puțin decât unul similar aflat chiar lângă stație. Iar pentru o centrală termică, prețul apartamentului crește în medie cu 6.000 de euro, asta deși prețul uneia e de doar 500 de euro.