Consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, apreciază la Digi24 că tăierile din bugetele de asistenţă socială nu sunt inspirate la sfârşit de an şi admite că anul acesta colectarea a fost defectuoasă, ca şi atragerea de fonduri europene. Ce nu înţelege însă consilierul primului-ministru Victor Ponta este: de ce cresc bugetele serviciilor secrete. „Într-un stat de drept, de obicei dai bani mai mulţi la justiţie, la diplomaţie, la sănătate şi la învăţământ”, apreciază Gyorgy Frunda la „Imparţial” Digi24.
Deşi preponderent de stânga, Guvernul taie din bugetele de asistenţă socială. Invitaţii lui Luca Niculescu în emisiunea „Imparţial” – vicepreşedintele PDL Roberta Anastase, consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, şi deputatul PNL Mugur Cozmanciuc – au comentat luni seară pe marginea rectificării bugetare anunţate de premierul Victor Ponta în cursul zilei.
„Nu e bine să tai aceste sume la sfârşit de an”, apreciază consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, care descrie şi cum au loc aceste rectificări bugetare: „Bugetele de până acum au fost calculate (şi nu doar în ultimul an, ci de obicei) cam ca la Învăţământ, sau ca la Sănătate: în ultimele trei luni se mai dădeau bani ca să fie suficienţi pentru spitale, pentru salarii şamd.” Problema este însă că „anul acesta s-au colectat mai puţini bani”, arată consilierul.
„Nu s-au colectat, s-a redus TVA la pâine, nu au venit nici banii din Europa (fondurile europene – n.red.). Nu am făcut faţă criteriilor şi nu am avut performanţele la care ne-am aşteptat, banii sunt mai puţini”, admite Gyorgy Frunda.
Ce nu înţelege însă consilierul este de ce trebuie mărite bugetele serviciilor secrete:
„Nu ştiu, de exemplu, de ce trebuie crescut banii la serviciile secrete. Şi asta o spun iarăşi ca o constantă: în ultimii opt, zece ani, serviciile secrete primeau din ce în ce mai mulţi bani. Nu ştiu dacă România are nevoie şi dacă există un pericol iminent: nu suntem în stare de război, nu ştiu de ce e nevoie de banii ăia în plus. (...) Într-un stat de drept, de obicei dai bani mai mulţi la justiţie, la diplomaţie, la sănătate şi la învăţământ”, a precizat Gyorgy Frunda la Digi24.
Ella Moroiu