Executivul a aprobat, joi, un proiect de lege care prevede continuarea activităţii ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în Capitală, după fuziunea cu Termoenergetica Bucureşti. Pentru a evita riscul pierderilor în alimentarea cu energie termică, actul normativ al Guvernului prevede obligația pentru ANRE să emită avizul privind ajustarea prețurilor și posibilitatea recuperării, într-o perioadă de 12 luni, a eventualelor pierderi financiare generate de modificarea prețului sau tarifului.
Astfel, proiectul de lege modifică și completează legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325/2006, precizează Executivul, în comunicatul de presă. Actul normativ are ca scop și modernizarea sistemului de încălzire centralizată, prin propunerea unor noi soluții juridice care să stimuleze operatorii economici în vederea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, la noi standarde de calitate și eficiență.
Pentru a evita riscul efectuării activității de alimentare cu energie termică în pierdere, prin actul normativ este instituită și obligativitatea ANRE de a emite avizul privind ajustarea prețurilor și tarifelor și posibilitatea recuperării, într-o perioadă de 12 luni, a eventualelor pierderi financiare generate de modificarea prețului sau tarifului, înregistrate de operator în intervalul dintre data aprobării prețului de către autoritatea deliberativă a unității administrativ-teritoriale și data primei livrări realizată la noile prețuri.
Soluțiile juridice au impact asupra continuării activității ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în București, după fuziunea cu Compania Municipală Termoenergetica București. Este o nouă măsură de sprijin în contextul în care ELCEN a semnat recent un memorandum de înțelegere cu compania americană Sage pentru realizarea unui studiu aprofundat de fezabilitate a implementării unui sistem de încălzire centralizat bazat pe energie geotermală de adâncime în București.
Proiectul de lege nu se limitează la situația ELCEN și introduce o derogare în Legea nr.325/2006 care particularizează prevederile privind delegarea gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie electrică în sistem centralizat, mai spune sursa citată. Astfel, se poate atribui direct contractul de delegare, inclusiv atunci când operatorul are capital social integral/ majoritar deținut de unitățile administrativ-teritoriale și/sau statul român.
Soluțiile juridice asigură posibilitatea cesionării drepturilor și obligațiilor prevăzute în contractele de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în situația unor proceduri de absorbție sau fuziune a unor operatori care au ca acționari autoritățile unităților administrativ teritoriale și statul. A fost introdusă posibilitatea utilizării infrastructurii tehnico-edilitare a operatorului/operatorului regional pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere și adoptare.
Editor : Ana Petrescu