George este sibian, are doi copii şi timp de zece ani a lucrat în Valea Jiului. S-a întors la Sibiu după ce a primit o ofertă de serviciu la o întreprindere unde s-a făcut și grădiniță pentru copiii angajaților.
„Este o grădiniţă care oferă atât program de creşă, pentru fetiţa mea de un an şi şase luni, şi program de grădiniţă, pentru băieţelul meu de patru ani. Cel mare a făcut la Lupeni un an. Acolo a ajuns dimineaţa să ne rugăm să meargă la şcoală, la grădiniţă, pe când, aici, abia aşteaptă să vină la grădiniţă. E greu să-l iau de la grădiniţă, să plecăm acasă”, spune George Petru Ciprian, manager segment producţie.
Grădiniţa este în curtea firmei și ideea managerilor a fost ca oamenii să nu-și ia de acasă grijile la serviciu, dar nici pe cele de la serviciu acasă. Dacă un angajat rămâne peste program, grădinița nu se închide, ci îl așteaptă. Copilul e în siguranță și va pleca împreună cu tatăl său atunci când acesta termină.
„Te simţi relaxat, îi ai aproape, îi ştii în siguranţă, îi ştii educaţi după principii sănătoase. Venim împreună, plecăm împreună, povestim pe drum, ce vrem să facem ziua respectivă, ce am făcut în ziua respectivă, ce-am învăţat sau ce am învăţat, ce probleme am avut eu la serviciu”, adaugă George Petru Ciprian, manager segment producţie.
Multe companii tradiţionale percep munca şi viaţa personală ca două domenii separate. Fals, spun psihologii. Oricât ai vrea, și la muncă și în familie ești tot tu.
„Părinţii trebuie să fie cât mai aproape de copii, să creeze o relaţie de încredere începând de la vârste mici, ca această încredere să poată continua şi la vârsta adolescenţei, când probleme sunt de alt gen, iar adolescenţii nu sunt foarte dispuşi să povestească din viaţa lor”, spune Doina Mafteiu, psiholog.
De regulă, părinții care se dedică muncii lor, reușind să aibă o carieră de succes, ascund un sentiment de vinovăție față de familie. Au sentimentul că au sacrificat-o și că în final vor avea de ales.
Conflictul între muncă şi viaţa de familie afectează performanţa în muncă a angajaţilor, dar şi comunicarea cu cei mici.
Firma din Sibiu la care lucrează George are trei mii de angajaţi, iar media de vârstă este de 31 de ani. Grădinița a costat un milion de euro, dar nemţii susţin că face toţi banii.
„Avem mulţi angajaţi din mediul academic, care vin din alte oraşe din afara Sibiului ceea ce înseamna că familiile lor nu sunt aici, o gradiniţă în apropiere reprezentând un real sprijin pentru cei care au copii”, afirmă Sami Krimi, general manager Continental Sibiu.
Tarifele sunt aproape la fel ca la orice grădiniţă privată, dar firma suportă o parte din cheltuieli. Mai exact, pentru cei din producţie se asigură 70 la sută din costuri, iar pentru ceilalţi, 50 la sută. Aşa că, părinţii ajung să plătească o taxă de 250 de lei pe lună, mai puţin decât ar plăti la oricare altă grădiniţă privată din oraş.