Plata subvenţiei majorate pentru lunile ianuarie şi februarie costă Primăria Capitalei peste 72 de milioane de lei. Cum banii nu erau prevăzuţi în buget, municipalitatea trebuie să taie din altă parte ca să facă rost de sumă.
„Această diferenţă de 14 milioane de euro va fi suportată din fondul de rezervă al primarului general”, a spus Doru Giugula, consilier general PSD.
„Ne gândim la cheltuielile materiale şi mai puţin la cele de investiţii”, a spus Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei.
„Probabil că, aşa cum obişnuieşte, o să ia banii de la RATB. Altă soluţie nu are decât asta”, a spus Cristinel Deaconescu, consilier general independent,
„În cazul în care nu are ar fi necesară o rectificare de buget. Nu s-a făcut o convocare a consiliului, nici într-o şedinţă ordinară, nici într-o şedinţă extraordinară”, a spus Remus Cătălin Câmpeanu, consilier general PNL.
Consilierii generali spun că nu e normal ca primăria să suporte majorarea costului de producţie de la ELCEN.
„Această măsură este cu totul şi cu totul abuzivă, obligând Primăria generală şi consiliul general să găsească nişte soluţii de avarie în aşa fel încât în mijlocul iernii să nu facem o majorare de costuri pe care să o suporte cetăţeanul contribuabil din Bucureşti”, a adăugat Doru Giugula.
Pe de altă parte, primarul Sorin Oprescu anunţă că din martie, orice altă majorare ar apărea, va fi plătită direct din buzunarele consumatorilor.
„Este un efort financiar care, din caza restricţiilor impuse de Ministerul de Finanțe, nu mai poate fi suportat”, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.
În acelaşi timp, RADET nu a încasat încă toţi banii pentru subvenţia de anul trecut, susţin sindicaliştii regiei de termoficare.
„Sunt restanţe care nu s-au achitat, iar primăria întotdeauna face un plan de eşalonare al subvenţiei, dar niciodată nu îl respectă. (Reporter: Cât au rămas de anul trecut?) Vreo 200 şi ceva de milioane”, a spus Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET.
În 2014, Primăria Capitalei a plătit peste 120 de milioane de euro pentru plata subvenţiei la apă caldă şi căldură către RADET, iar suma depăşeşte 500 de milioane de euro numai în ultimii patru ani.
Cu banii respectivi, municipalitatea ar fi putut cumpăra peste 24.000 de centrale termice de bloc. Costurile cu căldura într-un imobil dotat cu astfel de centrale sunt, în medie, cu 20-30 la sută mai mici.
Citiți și: