Andra Puşcă şi-a deschis de curând un birou de traduceri. Niciunul dintre angajaţii ei nu are peste 30 de ani.
Andra Puşcă, director birou de traduceri: Opţiunea a fost simplă. Se adaptează mai uşor, rezistă la stres, sunt dispuşi să înveţe, cei mai în vârstă nu învaţă la fel de uşor.
Datele oficiale arată că peste jumătate dintre şomeri au peste 40 de ani. Cât despre şansele de angajare pentru persoanele aflate în apropierea vârstei de pensionare ...
„La 60 de ani? Nicio şansă!”, crede un bucureștean.
Corina Diaconu, director al unei firme de resurse umane: Procesul de recrutare durează mai mult în cazul lor, selecţia este mai strictă, tinerii îşi găsesc mai repede, sunt dispuşi să facă compromisuri.
În plus, angajatorii sunt încurajaţi să le ofere un loc de muncă, prin programe europene.
Rovana Plumb, ministrul muncii: Angajatorii care angajează tineri vor primi o subvenţie de 200 de euro şi 500 de lei pe lună, pentru fiecare angajat, pe o perioadă de 1 an.
De acest program pot beneficia 441.000 de tineri. Pentru a încuraja firmele să angajeze tineri, şi statul român pregăteşte un program propriu.
„Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care firmele pot primi la cerere de la bugetul de stat, valoarea salariului de baza minim brut, daca angajează tineri pe perioadă nedeterminată. În plus beneficiază de scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate statului, timp de 18 luni. Dacă angajatul este dat afară mai repede de trei ani firma va trebui să restituie toti banii”, transmite corespondentul Digi24 Sergiu Voicu.
Dacă măsura va fi aprobată şi de Camera Deputaţiilor, programul „Primul loc de muncă” se va implementa începând din luna ianuarie. În alte state, guvernele oferă facilităţi şi pentru cei care angajează persoane de peste 50 de ani. Astfel, 63% dintre germanii cu vârste de peste 55 de ani muncesc, iar în Suedia, procentajul ajunge la 73%.