România ar putea avea, în premieră, un registru al gemenilor. Iniţiativa aparţine cercetătorilor de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, care vor să afle, în ce fel, factorii ereditari dar şi mediul pot influenţa trăsături precum personalitatea, inteligenţa sau dezvoltarea emoţională. Înscrierea în acest registru este gratuită.
Cercetătorii de la Laboratorul de Neuroştiinţe Cognitive din Cluj vor să afle în ce măsură ereditatea și, respectiv, mediul contribuie la o trăsătură. Iar, în acest domeniu de studii, gemenii au un statut privilegiat, spun specialiştii, tocmai datorită faptului că au împărţit acelaşi spaţiu pană la naştere.
Registrul gemenilor este în faza pilot, aşa că toţi gemenii români, cu vârsta peste 18 ani, se pot înscrie în el. Studiile se vor realiza online sau cu ajutorul unor operatori de cercetare care vor merge în oraşul unde locuiesc gemenii.
Dincolo de faptul că aceştia beneficiază de analize medicale gratuite, ei au ocazia să cunoască alte perechi de gemeni din aceeaşi regiune sau ţară.
Până acum, 28 de ţări, de pe cinci continente, au făcut acest registru, cu peste un milion și jumătate de gemeni în evidență.