Până la primăvară, inspectorii Primăriei Capitalei vor să ia la puricat fiecare locuinţă din Bucureşti ca să descopere firmele care nu-şi declară sediul şi beneficiază astfel de subvenţia la căldură acordată persoanelor fizice.
Locatarii cred că primii care ar trebui să sesizeze neregulile sunt administratorii de bloc care ştiu cel mai bine ce fac proprietarii cu locuinţele pe care le deţin. Chiar dacă planurile sunt măreţe, şefii din Primăria Capitalei recunosc din start că ideea riscă să moară în faşă. Deocamdată, nu există o legea care să le permită angajaţilor primăriei să astfel de verificări.
Întrebat dacă există o bază legală pentru ca care inspectori de la primărie să poată intra în casele oamenilor și să vadă dacă în respectivele locuinţe sunt sedii de firme, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a răsăuns: „ Dacă le deschid ăia uşa... cum să nu intre? Păi, îmi închipui că intră ca nişte oameni care au o responsabilitate, nu?”.
„Până atunci, primăria va achita inclusiv pentru acele apartamente în care proprietarii nu declară ca fiind înregistrate societăţi sau funcţionând societăţi comerciale”, spune Cornel Pieptea, consilier general PNL.
Verificările au fost cerute de inspectorii Curţii de Conturi a României care au descoperit pierderi de aproape 20 de milioane de lei în cadrul RADET. Jumătate din prejudiciu provine din investiţii trecute doar pe hârtie.
Şefii Regiei sunt acuzaţi că ar fi uitat să returneze aproape 11 milioane de lei din TVA-ul mai multor lucrări care ar fi trebuit făcute în 2012 şi 2013, dar care în realitate nu s-au realizat niciodată.
În plus, Curtea de Conturi a descoperit mai multe contracte de achiziţii în valoare de peste 5 milioane şi jumătate de lei încheiate fără licitaţie, dar şi contracte de gestionare a patrimoniului regiei încheiate în defavoarea RADET.
„În cazul în care persoanele care se fac vinovate sunt angajate ale instituţiei practic li se opreşte din salariu. Iar în cazul în care nu sunt angajate ne vom îndrepta împotriva lor în instanţă”, afirmă Cornel Pieptea.
În acest moment, locuitorii din Capitală plătesc 169 de lei pentru o gigacalorie. Restul sumei până la 340 de lei, cât este costul real, e suportat din bugetul primăriei generale.
În ultimii ani, RADET a acumulat datorii totale de peste 600 de milioane de euro.