Deputatul Mădălin Voicu, membru al etniei, admite că miza fundaţiei guvernamentale ar putea fi controlul banilor destinaţi Agenţiei Naţionale pentru Romi.
„Toate fondurile de genul acesta care vin cu destinația romi trebuie controlate, dar nu de către romi. Este o chestiune pe care o spun nu pentru ca as avea o nuanță de discriminare, ci pentru că dacă dispar bani, măcar romii să nu fie vinovați, ci cei care îi gestionează, adică majoritarii”, spune Mădălin Voicu.
Fundaţia Proiect Ferentari ar urma să administreze fonduri europene şi bani din programul de cooperare elveţiano-român.
Societatea civilă respinge suprapunerea acestei fundaţii peste atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Romi.
„Dacă o fundație de stat, aberație în sine, accesează fonduri destinate ONG-urilor, se pot considera ca fiind legitime acuzațiile legate de anumite interese financiare. Eu aș numi-o struțocamilă”, spune Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH.
Observaţiile preşedintelui din cererea de reexaminare sunt aproape identice cu cele ale Consiliului Legislativ de care parlamentarii ar fi trebuit să ţină cont.
Atât şeful statului, cât şi Consiliul Legislativ consideră că denumirea fundaţiei creează confuzie şi lasă de înţeles că proiectul se va ocupa numai de zona Ferentari-Rahova.
„Probabil s-a considerat că este o denummire a lor, care poate deveni un brand care are încărcătură pentru etnia romă”, spune Ciprian Nica, deputat PSD.
Din cauza vacanţei parlamentare, legea privind înfiinţarea Fundaţiei Proiect Ferentari va reintra în dezbatere cel mai probabil în luna februarie.