Fumătorii români, neinteresați de consiliere
Există centre şi campanii antifumat, dar ori nu ştim de ele, ori nu ne prea interesează. Românii fumează mult şi puţini par să aibă vreun gând să renunţe. La centrul de consiliere din Timişoara, numărul celor ca se înscriu în programe antifumat a scăzut dramatic în ultimii ani.
Anul acesta doar 150 de fumători au trecut pragul centrului de consiliere de la Spitalul Județean din Timișoara. O scădere cu peste 80% față de acum şase ani.
Simona Maceșanu, medic primar pneumolog: „Există lipsa de informare, dar eu zic că este și lipsa de motivație.”
Cei care doresc să se lase de fumat nu au nevoie de trimitere și trebuie doar să își facă o programare. Prețul unei consultații este 50 de lei, iar medicația, care în farmacii costă între 200 și 300 de lei, este gratuită.
Mulți fumători nici nu știu că există specialiști care îi pot ajuta să renunțe la acest viciu.
Fumător: „Să sperăm că o să am voință și putere să pot să mă las pentru că nu sunt bune. Eu zic că totul depinde de voința ta.”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Sincron Simona Maceșanu, medic primar pneumolog: „Este singurul drog care nu este ilicit, dar care te omoară încet și sigur. Peste 100 de boli. Boli cardiovasculare, boli pulmonare, infecții respiratorii intercurente și care țin mai mult decât la ceilalți.”
Potrivit datelor oficiale, jumătate dintre fumătorii care au făcut parte din Programul Național inițiat de Ministerul Sănătății au renunțat la acest viciu.
- Etichete:
- consiliere fumatori
- cum renunti la fumat
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News