Situat la 30 de kilometri de Giurgiu, satul Pietrişu este acum mai mult pustiu. Mulţi locuitori şi-au cautat o viaţă mai bună peste hotare.
Jumătate dintre ei au plecat în Spania, unde lucrează în agricultură. Câstigă acolo bani frumoși.
Ion Datcu are 82 de ani. Locuieşte într-o casa modestă din sat şi spune că nepoata lui a plecat de 7 ani la muncă în Spania.
Nu este singurul care are apropiaţi care au decis să plece. O femeie a rămas singură pe uliţă dupa ce toţi vecinii şi-au găsit un serviciu în Spania.
La 3.000 de kilometri depărtare, viaţa nu este însă întotdeauna uşoară. Nu toţi cei care au plecat au un serviciu stabil, aşa că, în fiecare dimineaţă, aşteaptă în apropierea satelor angajatori care să le ofere de muncă.
Doar din Pietrişu au plecat în satul Llanos de Caudillo, aflat la 160 de kilometri de Madrid, peste 350 de oameni. Adică jumătate din numărul locuitorilor. Cei mai mulţi români muncesc de dimineaţa până seara la cules de pepeni, ardei sau struguri. Răsplata este însă pe măsură.
„Dacă stăm o oră două în plus, ne plătește mai mult ! Putem sa luăm și 60 de euro la zi”, spune Marinel Pandele, unul dintre zilieri.
Muncitorii români sunt căutați pentru că fac o muncă de care spaniolii nici nu vor să audă.
„Dacă nu erau străinii nu se recolta nimic. Spaniolii preferă să încaseze ajutoare de la stat”, spune Juan Velasco, proprietarul unei ferme.
Peste 2 milioane de români sunt plecaţi la muncă peste hotare, cei mai mulţi în Spania şi Italia.