Aproximativ o mie de oameni fac bani de pe urma fructelor de pădure şi a ciupercilor care cresc în zona comunei clujene Mărişel. ŞI nu este vorba doar de localinici, ci şi de culegători veniţi din judeţele vecine, Bihor sau Sălaj. Munca nu este deloc uşoară, iar pentru câteva zeci de lei trebuie să munceşti zi lumină.
La prima mână, un kilogram de afine este vândut cu doar 6 lei. Asta însemnă cam jumătate din preţul cu care fructele ajung în magazine. Ciupercile sunt plătite ceva mai bine, dar sunt şI mai dificil de găsit. O zi de muncă rodnică însemnă să culegi cel puţin cinci kilograme.
Primăria comunei Mărişel a speculat potenţialul zonei şi interesul comercianţilor, aşa că anul acesta a cesionat, prin licitaţie, dreptul de a recolta fructele de pădure. Pentru o suprafaţă de 1.400 de hectare, un fermier din localitate a plătit 16.500 lei.
„Lucrez în parteneriat cu o altă firmă, o firmă procesatoare, care are depozit la noi în ţară. Procesează şi merg direct la export”, spune fermierul Cătălin Mariș.
Chiar şi ocoalele silvice încasează bani frumoşi de pe urma recoltării fructelor de pădure.
„Noi suntem în jur de 14-15 pădurari şi avem cotă câte un pădurar de 700 de kilograme”, spune pădurarul Ciprian Bâlc.
Zilnic se culeg din Munţii Apuseni peste cinci tone de fructe de pădure, în special afine şi ciuperci. Sezonul durează până la începutul lui septembrie.