Alexandra, o studentă din Cluj-Napoca, nu a urcat niciodată într-un avion. Numai gândul că ar putea fi într-o aeronavă o sperie.
„Transpiratul palmelor, schimbări fiziologice, tremurat, câteodată și dureri de cap. Doar la gândul că aș putea să mă aflu într-un avion”, spune Alexandra, pacientă.
Pentru că vrea să scape de această fobie, tânăra s-a înscris într-un proiect al psihologilor de la Universitatea Babeș-Bolyai. Aici a fost pusă în fața unei tehnologii 3D care redă exact parcursul unui zbor cu avionul.
„A fost o senzație foarte interesantă, pentru că mă simțeam ca și cum m-aș afla într-un avion, dacă îmi roteam capul în dreapta vedeam culoarul, iar dacă îl întorceam în stânga puteam să privesc pe geam, mi s-a părut foarte realist”, povesteș Alexandra.
Cel care participă la astfel de şedinţe reuşeşte să înfrunte mai bine realitatea, spun specialiștii.
„Aceste tehnologii 3D îi ajută să se expună în primul rând la un mediu simulat care e foarte apropiat de realitate. Îmi dau seama ce înseamnă un zbor cu avionul, mai ales în cazul pacienţilor care nu au zburat niciodată. Ei au nişte scenarii care nu sunt reale şi atunci îşi dau seama ce presupune”, explică Roxana Cardoș, coordonator proiect.
În realitate, numărul accidentelor aviatice este mai mic decât cel al accidentelor rutiere.
„Riscul personal așa cum îl percep ei, autocontrolul, este mult mai scăzut. Fobia, în sens de tulburare, care interferează cu buna funcționare și care te împiedică să zbori cu avionul poate să ajungă până la trei la sută din populație”, spune Daniel David, psiholog, prorector UBB.
În total, 90 de persoane care au această fobie vor primi consiliere gratuită din partea specialiștilor clujeni.