24.000 de oameni din comuna Mociu, județul Cluj, au rămas fără îngrijire medicală în aprilie 2011 când a fost închis spitalul din localitate. Clădirea a rămas abandonată, nu s-a transformat nici în cămin de bătrâni, nici într-un dispensar care să ofere consultaţii localnicilor, cum ceruse Guvernul.
Şi cei 55.000 de locuitori din Târgu Frumos au rămas fără spital. Cel mai apropiat este la 50 de kilometri.
„Sunăm salvarea și mergem la spital la Iași”, spune o locuitoare din Târgu Frumos.
Sacrificiul localnicilor este inutil, nici spitalul lor nu a fost transformat în azil. Puţine au devenit cămine pentru bătrâni. Unul dintre ele este fostul Caritas din Bucureşti. Aici îşi trăieşte bătrâneţea şi Constantin Ispas, fost decan la Universitatea Politehnică. La cei 73 de ani, corectează ultima lucrare de doctorat pe care o conduce, într-o cameră de azil. S-a retras aici ca să nu fie o povară pentru soţie şi copii.
„Câteodată simt nevoia să mă duc şi acasă, dar acum m-am obişnuit aici. Sunt ca-ntr-o familie”, spune Constantin Ispas, fost decan.
Pensionarii de la acest azil au parte de condiţii decente. Camerele au un pat sau două, meniul este la alegere, iar medici, asistenţi şi psihologi sunt la dispoziţia vârstnicilor 24 din 24 de ore. Bonus, pensionarii vor putea vorbi pe internet cu copiii plecaţi peste hotare.