ACTUALIZARE 15.15. George Găman, directorul INSEMEX: „Pe glob, în ultimii ani, noi am făcut o documentare începând cu anul 2003, începând cu clubul din Statele Unite unde au fost 100 de victime, Buennos Aires, Argetina, unde vorbim de 196 de victime, Santa Maria, Brazilia, 241 de victime și așa mai departe, deci cazurile sunt destul de frecvente. Nu știu să fi spus nimeni că era ignifug acest burete”.
În paralel cu expertiza realizată de specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Protecţie Antiexplozivă – (INSEMEX) se face o expertiză și la Institutul Național de Expertize Criminalistice, după ce săptămâna trecută, criminaliștii și procurorii au ridicat cele patru camere de supraveghere din clubul Colectiv. Anchetatorii vor face o serie de măsurători și vor încerca să stabilească dacă acele camere de supraveghere puteau filma în orice unghi al clubului.
După ce procurorii vor avea și rezultatele acestei expertize nu mai este nimic de făcut până la trimiterea în judecată a dosarului instrumentat de Parchetul General. În acest dosar sunt vizați cei trei patroni ai clubului Colectiv, administratorii firmei pirotehnice, dar și angajatul lor, care s-a ocupat de montarea artificiilor pe scenă, în noaptea concertului.
La Petroșani, specialiștii au făcut o serie de teste inclusiv pe materialele găsite în club. Anchetatorii au vizionat imaginile suprinse de camerele de supraveghere și au stabilit că flăcările s-au propagat într-un minut și 19 secunde de pe stâlpul care era îmbrăcat în burete până pe plafonul tavanului. Totuși, ce scrie exact în raportul INSEMEX nu vom ști, deoarece procurorii au cerut ca raportul să nu fie făcut public, cel puțin deocamdată.