Biostatisticianul Valentin Pârvu a declarat, la Digi24, că măsurile de carantinare a unor județe și localități, precum Alba sau Sibiu, ar putea să nu fie de ajuns pentru a reduce incidența noilor cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la aproape de zero per mia de locuitori, dacă populația revine rapid la stilul de viață anterior. El spune că, “după cum arată pârtiile de schi, mall-urile, până la Crăciun toată lumea va fi înapoi unde eram”.
Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Sibiul este după două săptămâni de carantină. Pe 16 noiembrie, la Sibiu incidența era de 8,83 la mia de locuitori, astăzi incidența este de 6,82 la mia de locuitori. Dacă în două săptămâni incidența a scăzut cu doi la mie, de câte săptămâni de carantină e nevoie ca să ajungă la 0?
Valentin Pârvu, biostatistician: „E clar că va dura două luni sau așa ceva, dacă ai vrea să ajungi la 0. Întrebarea e dacă are cineva răbdare să ajungem la 0. Cred că din cât vedem din jur, nu o să aibă lumea răbdare.
Dau exemplu județul Alba, care este chiar lângă Sibiu. După două săptămâni de carantină și o mică scădere în incidență, au decis să nu mai prelungească carantina. Județul Sibiu a prelungit măsurile, dar doar 7 zile în această duminică. Mă îndoiesc că lumea, după cum se observă, va avea răbdare, nu neapărat la 0, dar măcar la 1, 2 sau numere mai aproape de 0. Unii se vor grăbi să se întoarcă la unde eram înainte.
Ei (Alba-n.red.) de abia au început să scadă într-o săptămână. Probabil vor mai scade o săptămână doar datorită mobilității scăzute din ultimele 2 săptămâni.
Va depinde de oameni și de măsuri dacă acest decembrie și sfârșit de an va fi așa cum a fost septembrie, adică foarte mobil, toată lumea se mișca, sau va fi cumva mai reținut.
Există și alte măsuri decât carantină, dar ceva trebuie făcut, fiindcă în două săptămâni vom putea foarte ușor să vedem o creștere. S-a văzut și în Republica Moldova - la sfârșitul lui octombrie scădea, acum crește. S-a văzut în Ungaria. Și în alte județe din România de-a lungul timpului - Argeș a scăzut foarte bine, apoi a urcat foarte mult. Brașov scade un pic, apoi mereu este în urcare.
La noi, problema nu e să luăm măsuri și să scădem incidența. Problema este, după ce începem să vedem o scădere sau aplatizare, ne grăbim din nou să ne întoarcem la viața dinainte. Ne-am grăbit astă primăvară, ne grăbim din nou.
Sunt convins, după cum arată pârtiile de schi, mall-urile, că până la Crăciun toată lumea va fi înapoi unde eram”.
Editor : Alexandru Costea