În satele din Olt, alarma în caz de dezastru se dă ca în Evul Mediu. În 15 localităţi din judeţ nu există sistem electronic de alertare a populaţiei, aşa că angajaţii primăriei fie trag clopotele, fie folosesc fluiere sau tobe. Astăzi, exerciţiul celor de la ISU a coincis cu ziua în care credincioşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, iar oamenii au crezut că sunetele clopotelor au anunţat slujba.
În comuna Oporelu din Olt, pentru câteva minute, au bătut clopotele de la cele trei bisericii, pentru a pregăti populaţia în cazul unui dezastru. Teoretic. Practic, oamenii au crezut că este vorba despre altceva.
„De ce credeţi că a bătut ?
E Izvorul Tămăduiri. E sărbătoare mare.
Pentru asta a bătut?
Da. E Izvorul Tămădurii şi pentru asta a bătut. Luăm aghiazmă"
„Ce a însemnat? Aveţi idee?
Păi a bătut de leturghie"
"Ştiţi pentru ce a bătut?
Pentru....Doamne.. păi este... incendiu. Ah, nu este pentru incendiu...este cutremur... "
Primăria a achiziţionat un sistem electronic de alarmare, însă nu mai are bani pentru a cumpăra echipamentele care să facă sirena să funcţioneze. Prin urmare, singura variantă de a avertiza populaţia a fost clopotul bisericii.
Valerin Ion Burciu, primar Oporelu: „Alarmarea se va face prin parohiile din localitate noastră în număr de trei. Cu clopotul. Această investiţie este de 100.000 de ron dar mai avem ceva echipamente de investit".
În judeţul Olt din 112 localităţi, 15 nu au un sistem electronic de alarmare.
Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt: „S-au aplicat sancţiuni contravenţionale, toate localităţile fiind sancţionate contravenţional în situaţia în care nu au avut acest sistem."
Anul trecut, primăriile au fost amendate cu până la 2000 de lei.