Zeci de elevi își petrec ora de matematică sau cea de limba română în baruri. Cum jocurile de noroc şi localurile au luat locul materiilor din programa de bacalaureat, tot mai mulţi părinţi apelează la detectivi particulari pentru a afla ce face copilul lor.
„Copilul este clasa a XII-a, are bac anul acesta şi am investit foarte mult în educaţia copilului până acum şi ar fi păcat ca în clasa a XII-a să dea cu piciorul la tot. Se întâmplă de foarte multe ori ca profesorul de la meditaţii să sune să spună că copilul nu a venit, iar atunci când copilul vine acasă, banii nu mai sunt”, spune tatăl unui elev.
Iar de aici începe misiunea detectivilor particulari. Îi monitorizează pe tineri încă de la ieşirea de la ore şi până seara, când se întorc acasă.
„Elevii de clasa a XII-a care trebuie să meargă la meditaţii de cele mai multe ori nu merg, problema cu cei care nu merg... trebuie să îi urmărim la solicitarea părinţilor. Merg în locuri unde sunt jocuri de noroc, păcănele, joacă la tot felul de firme de pariuri”, spune un detectiv particular.
Pentru o oră de supraveghere, părinţii plătesc în medie 100 de lei. Asta înseamnă mai mult decât dublu faţă de preţul unei şedințe obişnuite de meditaţii.
După verificările făcute anul trecut, poliţiştii spun că elevii sunt mai mult în baruri decât la ore.
„Au fost efectuate controale în localurile situate în apropierea unităţilor de învăţământ, fiind depistaţi aproximativ 600 de elevi care absentau de la cursuri”, spune Ancuţa Morariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.
Mulţi dintre elevi nu sunt de acord, însă, să fie urmăriţi.
Până acum peste 20 de părinţi din Timişoara au apelat deja la detectivi particulari.