Cei care au deja multe datorii şi vor profita acum să-şi amâne jumătate din plata ratelor, s-ar putea trezi peste doi ani că nu-şi vor mai putea achita datoriile deloc.
Bancherii consideră ca proiectul Guvernului nu este echitabil. Mai exact nu dă şansa tuturor românilor care au probleme în rambursarea ratelor să beneficieze de păsuire şi îi descurajează pe cei bun-platnici.
„Dacă se pune problema aplicării schemei, să fie valabilă pentru toţi clienţii”, afirmă Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Bancherii spun că şi acum clienţii care vor să-şi restructureze creditele pot merge oricând la bancă.
În cazul unui credit în valoare de 10.000 de euro, luat în 2010 pe o perioadă de zece ani, cu o dobândă fixă, clientul va ajunge să plătească la final aproape 21.400 de euro, cu circa 420 de euro mai mult decât dacă nu ar fi ales restructurarea propusă de Guvern. Explicaţia este că termenul de rambursare al creditului se prelungește cu doi ani.
„Trebuie să plătească şi mai mult, atunci poate că nu e o idee bună”, susţine Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.
Pe termen scurt, însă, bancherii recunosc că electorata ar putea aduce răgazul necesar clienților care au acum probleme cu plata ratelor.
Proiectul electoratei a fost lansat săptămâna trecută şi se afla acum în dezbatere. Schema este opţională atât pentru bănci, cât şi pentru clienţii lor şi se va aplica doar în cazul celor care au datorii mai mici de 90 de zile.