Efectul scandalului naţionalizării fondului de pensii private

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Scandalul naţionalizării fondurilor de pensii private i-a făcut pe români să se gândească mai serios la conturile lor, spun reprezentanţii fondurilor de pensii. După amenda primită de compania care şi-a informat clienţii că Guvernul ar putea să naţionalizeze pilonul doi de pensii, a crescut interesul pentru pensiile facultative.

Românii au devenit brusc interesaţi de pensia lor, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a amendat cu 750.000 de lei compania NN Pensii. În plus, mulţi s-au hotărât abia acum să îşi facă o pensie facultativă.

Corina Cucoli, directorul unui fond de pensii: „Foarte mulţi participanţi ne-au sunat şi ne-au întrebat ce se întâmplă cu pensia lor, participanţi care până acum nici nu au mai contribuit, nici nu s-au mai interesat. Sau angajatorii s-au gândit să mărească contribuţia angajaţilor lor, ceea ce iarăşi este un fapt pozitiv.”

Motivul îngrijorării este că, de la un an la altul, populaţia activă reuşeşte tot mai greu să asigure pensiile din România.

Dacă în 2014, 10 salariaţi asigurau banii a 13 pensionari, peste 15 ani, aceiaşi 10 salariaţi vor trebui să asigure pensiile a 25 de oameni. Ca asta să fie posibil, în următorii 15 ani salariile românilor ar trebui să se dubleze.

Cu toate astea, mai puţin de jumătate de milion de români cotizează pentru o pensie facultativă, faţă de aproape 7 milioane care au un cont în care li se virează automat pensia obligatorie administrată privat. Nici randamentele de peste 7% nu îi conving prea mult pe români.

În plus, pensia facultativă intră la cheltuieli deductibile, în limita a 400 de euro pe an. Cu alte cuvinte, angajatorul nu mai plăteşte impozit pentru aceşti bani, iar angajatul poate avea, după 60 de ani, o sursă în plus de venit.

Lucian Anghel, preşedinte BVB: „Te duci la angajator, îi ceri ca din salariul tau, 150 de lei, în fiecare lună să nu se mai vireze în cont, ci angajatorul să îi vireze direct în contul de pensie pilon III, şi tot angajatorul calculează impozit mai mic către stat”.

Iulius Postolache, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensii Administrate Privat: „Tot ceea ce pot să fac este să sper că nivelul de deductibilitate se va menţine sau va creşte”.

Cei care cotizează la o pensie facultativă pot vira între 50 şi 150 de lei lunar, iar suma acumulată poate fi lăsată moştenire sau folosită mai devreme de 60 de ani dacă deponentul suferă un accident care presupune pensionarea anticipată. Dezavantajul este că la final suma trebuie retrasă toată odată, iar statul percepe impozit pe banii economisiţi.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi lucruri acceptate la reciclare: Cum pot românii câștiga mai mult prin Sistemul Garanție-Returnare
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
Doi tineri români au vizitat Venezuela, țara în care salariul este de 3 dolari, iar un kilogram de pui costa...
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
„Obișnuiam să mint, spuneam că e la închisoare”. De ce fiul lui Denzel Washington nu voia ca lumea să știe că...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...