Micile afaceri din zona bazei militare de la Mihail Kogălniceanu merg din ce în ce mai bine. Cei aproape 2000 de soldaţi americani care sunt staţionaţi constant în judeţul Constanţa aduc profit patronilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Deveselu, în judeţul Olt. Afacerile locale au început să înflorească şi în oraşele din Polonia în care americanii au trimis recent trupe, relatează Digi24.
Numărul militarilor americani din baza de la Mihail Kogălniceanu a crescut considerabil la începutul acestui an când au sosit încă 500 de soldaţi de peste ocean. Oamenii de afaceri din localitate au început să-şi dezvolte afacerile.
„Acolo era un magazin şi l-am transformat într-un pub, nefiind în localitate am zis că o sa fie bine şi am avut dreptate. 80, 90 la sută din clienţi sunt americani”, spune Ioan Enache, patronul unui restaurant din Mihail Kogălniceanu.
Bucătarii au un meniu special pentru clienţii veniţi de peste ocean.
„Restaurantul a luat o dezvoltare în special pentru ei. Preferă berea la sticlă, berea românească. Avem un vin bun care a prins bine”, afirmă Ioan Enache, patronul unui restaurant din Mihail Kogălniceanu.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în judeţul Olt, aproape de baza unde se află scutul antirachetă de la Deveselu.
„S-a simtit o oarecare îmbunătăţire şi din punct de vedere al turismului. Gradul de ocupare al hotelurilor a fost de 100% în perioada cât s-a construit şi acum”, afirmă Tudorel Rădoi , patron complex turistic.
„Soldaţii americani, veniţi la Devesleu, au avut o parte foarte importantă pentru dezvoltarea infrastructurii, a turismului. Dânşii vin şi solicitată anumite servicii, iar calitatea acestora s-au îmbunătăţit”, adaugă Cristina Şoimu, reprezentant hotel.
Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în Polonia. Câteva mii de soldaţi americani au ajuns la începtul acestui an în baza de lângă orăşelul Zagan. Autorităţile locale spun că venirea lor le-a adus promovare gratuită în toată lumea.
„Să fii promovat într-un mod atât de intens în Polonia, în Europa, pe alte continente, să fim asociaţi într-un mod pozitiv cu pacea, cu apărarea ne-ar fi costat, în alte condiţii, milioane de dolari să beneficiem de toate astea”, declară Daniel Marchewka, primarul din Zagan.
Ca şi în România, magazinele locale, restaurantele şi barurile sunt cele mai populare. Două noi pizzerii se vor deschide în curând.
„Avem deja bucătari care lucreză pentru americani, avem frizeri şi alţi furnizori de servicii. Asta arată că numărul de locuri de muncă din oraş a crescut”, afirmă preşedintele Consiliului Local din Zagan.
Anul acesta a ajuns în Europa o brigadă mecanizată americană formată din 4000 de militari care vor staţiona timp de nouă luni în Germania, Polonia, România, Bulgaria şi Ţările Baltice.