Noul Parlament trebuie să decidă dacă dublează perioada concediului paternal, după mai mult de un an de zile în care proiectul așteaptă să fie dezbătut. Guvernul a acceptat această propunere, iar dacă va fi adoptat, măsura va genera un efort financiar suplimentar pentru angajator.
La finalul anului 2015, senatorii au adoptat propunerilor mai multor colegi liberali de dublare a duratei concediului paternal acordat prin lege la nașterea unui copil. Astfel, tații ar putea avea 10 zile libere, în loc de 5.
Potrivit profit.ro, proiectul stabilește ca perioada de opt săptămâni de la nașterea copilului în care tatăl poate solicita acordarea concediului paternal să fie extinsă la două luni.
Și deputații din Comisia de muncă au fost de acord cu propunerea, în februarie 2015, însă în ciuda raportului favorabil a fost retrimis la comisie, pentru rezolvarea unor amănunte de tehnică lgislativă. Potrivit sursei citate, după o lună a ajuns din nou în plen, dar a fost retrimis la comisie de această dată fără nicio explicație.
În sesiunea de toamnă, aceeași comisie a dat un raport negativ. Argumentul comisiei pentru respingere a fost că „modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal”.
Legea prevede că indemnizația pentru concediul paternal este plătită din fondul de salarii al unității angajatoare și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Tocmai acesta a fost însă motivația Guvernului pentru a susține proiectul de lege, care a transmis Parlamentului că este de acord cu extinderea perioadei concediului paternal.
Proiectul așteaptă însă și acum o decizie finală a parlamentarilor.