Foto: Facebook / Arhidieceza Catolică Bucureşti
Credincioșii catolici din Iaşi au mers în procesiune 3 kilometri pe principalele străzi din oraş. S-au dus la biserică pentru a sfinţi rămurele de salcie, pe care le pun apoi la geamuri, la uşi şi la porţi. În credinţa populară, acest ritual îi apără de boli şi le protejează gospodăriile.
Şi în capitală, aproape 500 de credincioși au fost in procesiune.
Enoriaşii au mers pe jos, pe Calea Victoriei, până la Catedrala Sfântul Iosif, unde au asista la slujba specială de Florii.
„Înseamnă un timp de împlinire sufletească şi aşteptări din puncte de vedere sufletesc foarte mari”, spune un credincios.
„E o săptămână deosebită. Noi simţim o bucurie deosebită”, afirmă o femeie.
Anul acesta, credincioşii catolici sărbătoresc Paştele pe 5 aprilie, cu o săptămână mai devreme decât cei ortodocşi.
Programul procesiunii din București
Procesiunea de Florii, prezidată de IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, va începe la ora 14.00, cu un moment de rugăciune şi binecuvântare a ramurilor, în Piaţa Mons. Vladimir Ghika, de lângă Biserica Franceză Sacré Coeur.
Credincioşii şi preoţii, cu ramuri în mâini, vor porni apoi spre Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, pe traseul Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, strada General Berthelot, cântând imnuri închinate Mântuitorului. Tinerii care vor deschide procesiunea vor purta Crucea Zilei Mondiale a Tineretului, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), potrivit Mediafax.
La sfârșitul procesiunii, în jurul orei 15.00, în Catedrala Sfântul Iosif va fi celebrată Liturghia prezidată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu.
Tot în Duminica Floriilor, în Biserica Catolică se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului, instituită de Papa Ioan Paul al II-lea în 1985 şi ajunsă în acest an la cea de a XXX-a ediţie. Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema "Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu".
Participanţii la procesiunea de Florii vor merge pe prima bandă de circulaţie, iar traficul rutier va fi restricţionat pe traseul Biserica Franceză (str. Căpitan Demetriade) - Statuia Aviatorilor - bulevardul Aviatorilor - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - strada G-ral Berthelot - Catedrala Sfântul Iosif, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei.
Sărbătoare și la Vatican
Ceremonii impresionante au fost și la Vatican în Duminica Floriilor. Zeci de mii de oameni, din toate colţurile lumii, s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru, cu ramuri de măslin sau de palmier, pentru a asista la slujba oficiată de Papa Francisc. Ramurile de palmier purtate de Suveranul Pontif au fost pregătite de locuitorii din două oraşe de pe riviera italiană, după o tradiţie veche de peste 400 de ani.
Slujba de Florii marchează începutul Săptămânii Patimilor, de dinaintea Paştelui Catolic.