În Maramureş, asfaltările se fac cu pământ. Un localnic i-a filmat pe muncitorii trimişi să repare un drum judeţean în timp ce astupau gropile cu pământul de pe margine.
"Ia fain, frumos, lopata şi scoate pământul de acolo. Bă, oameni buni, nu vă bateţi joc, că ne rupem noi maşinile! Cum plătesc eu taxe, plăteşti şi tu! Ştiu că nu eşti tu de vină, ştiu că nu sunt nici ăştia, şefii voştri care-s de vină!"
Muncitorii au venit, au evaluat situația și au trecut la treabă. În loc de criblură și emulsie pe bază de bitum, oamenii au luat lopețile și au umplut gropile cu pământ strâns de pe marginea drumului.
"- Scrie undeva, aveţi o fişă în care îi trasată sarcina să iei pământ de pe margine, să bagi în groapă?!
- Dar dacă cu aşa ceva ne trimite!
- N-are cum, păi n-aveţi voie, mă!"
Constantin Manea este cel care a filmat, zilele trecute, întreaga scenă. Bărbatul trece zilnic cu mașina pe-acolo, iar de aproximativ 5 ani a făcut şi o pagină pe Facebook pe care a numit-o “Drumul groazei”, unde sesizează periodic problemele din…asfalt.
"Mă întorceam de la serviciu și chiar în zona asta am observat cum muncitorii luau pământ de pe marginea drumului și astupau gropile. La momentul acela am observat vreo 5 gropi pe care le astupau cu pământ și în continuare, chiar când ajunsesem lângă el, băga criblură de pe marginea drumului în groapă", spune Constantin Manea.
"Imediat după ce au fost filmați în timp ce umpleau gropile cu pământ, muncitorii s-au retras. În urma lor a rămas exact ceea ce se vede", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.
"Vai de capul lui (n.r. - drum). Vin și cârpesc aici cu, eu știu, cu pământ, cu niște păcură acolo… amestecă și atâta-i tot", spune un localnic.
"Bătaie de joc. La ce drumuri avem pe-aici. Taxe, da. Impozite. Și?! Iau bani degeaba. Iau bani degeaba și vezi ce fac?! Cu pământ", e supărat un şofer.
Reprezentanții Drumuri Poduri Maramureș, cei care au în administrare Drumul Județean 187, neagă acuzațiile care li se aduc, însă anunță verificări în teren.
"Piatra spartă care se pune, e o piatră spartă cu granulozitate continuă, de la 0 până la 60. Nu este pământ, în orice caz. Este agregat de carieră care este cu piatră spartă. Poate că în un anumit filon a fost un pic de pământ, dar vreau să subliniez încă o dată: nu trebuie să generalizăm", a precizat Tiberiu Tulics, șef birou producție SC Drumuri Poduri Maramureș SA.
Drumul Județean 187 leagă localitățile Leordina - Poienile de sub Munte, măsoară în total 20 de kilometri și deservește o populație de aproximativ 20 de mii de persoane.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa