Singurul centru de asistenţă psihologică pentru copii din centrele de plasament din Vrancea este creat de o femeie care a crescut în grija statului. Ştie, din proprie experienţă, care sunt nevoiele celor abandonaţi de părinţi. De aceea, îşi dedică aproape tot timpul încercării de a le oferi o viaţă mai bună.
Într-o ţară în care statul nu face aproape nimic pentru cetăţeni, o femeie a reuşit imposibilul. Ionica Popescu este trecut prin greutăţile vieţii. A crescut într-o Casă de Copii, acolo unde neajunsurile şi lipsurile erau la ordine zilei. Acum, ajunsă psiholog, Ionica şi-a pus în minte un plan care la prima vedere ar fi părut de nerealizat. A creat un centru pentru copii cu probleme psihice în Vrancea. Deşi locuieşte într-o garsonieră cu familia, femeia nu a renunţat niciodată la propriul vis. A reuşit cu banii strânşi cu greu din munca sa, să ridice de la zero acest centru.
Este trecut de ora 17.00 şi în timp ce oamenii din Focşani se îndreaptă către confortul căminului şi căldura familiei, la marginea oraşului, într-o clădire abia construită, cineva munceşte de zor. Este Ionica Popescu. Este dedicată total acestui proiect, tot ce face este din suflet şi nu aşteaptă nuimic în schimb.
Ionica Popescu, psiholog: Drept să vă spun nici nu mi-am imaginat că o să construiesc o asemenea clădire, dar todeauna, aș vrea să înţelegeţi că vorbesc din inimă şi să nu credeţi că sunt ipocrită. Mereu când fac ceva mă raportez la divinitate, eu sub taina spovedaniei chiar am făcut un legământ cu Dumnezeu, dacă pot să identific oameni care au nevoie de mine cu bănuţii pe care eu îi câştig o să fac lucrul acesta.
Femeia îşi aduce aminte de momentele mai grele, când banii, şi aşa puţini, strânşi din salariul ei, se terminau repede. Când se plimbă prin camerele frumos aranjate, aproape că nici nu îi vine să creadă că după opt ani de muncă a reuşit.
Ionica Popescu, psiholog: Aici este spaţiul pentru investigaţia din punct de vedere psihologic a copilului atunci când se adresează la centru, aici este cabinetul de psihiatrie, aici este cabinetul de logopedie, aici de psihologie expertiză psihologică.
Ionica Popescu, psiholog: Terminam lucrarea respectivă, putea să coste de 500 de lei, să zicem un perete, atât şi când mai strângeam bani, iar mai continuam. Foarte greu, dar s-a mincit şi vară şi iarnă. Ar trebui să se simtă ca acasă să facă diferenţa, de fapt ăsta este şi motto-ul, nu trebuie copilul să se simtă ca la spital, trebuie să se simtă în siguranţă şi specialiştii să îi fie ca nişte prieteni. Nu sunt cumparate de la un magazin anume, sunt cumpărate de la second, reabilitate şi să ştii să le pui în valoare.
Centrul de consiliere, ridicat de psiholog va fi un ajutor pentru copiii cu probleme de dezvoltare sau care trec prin momente grele.
Ionica Popescu, psiholog: Dacă psihiatrul considera că e o tulburare afectivă sau comportamentală sau mai grav, era trimis la alte clinici în ţară. Știe toată lumea la Obregia. Da. Foarte departe.
Specialiştii în domeniu spun că o admiră foarte mult pe colega lor şi că o văd ca pe un model demn de urmat.
Daniela Giurgea, logoped: A reuşit să nu se victimizeze, să transforme experienţele de viaţă mai puţin plăcute în experienţe de viaţă constructive.
-Este de admirat, este benefic şi este un model de urmat faptul că a reuşit să realizeze ce a realizat.
Violeta David, medic: A fost persoana care a renunţat chiar la confortul propriu să poată construi acest centru, noi o sprijinim moral, că material nu avem cum, că fiecare cu treburile noastre şi pe plan profesonal când va fi nevoie dumneaei o să ne ajute şi noi pe dumneaei.
Centrul medical construit de psihologul Ionica Popescu a fost acreditat de curând şi de Colegilul Medicilor. Pe lângă logoped şi psihologi, începând cu luna ianuarie, aici va putea fi găsit şi un medic psihiatru, transferat în Vrancea de la Spitalul Obregia din Capitală.