„La iniţiativa ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, întreaga echipă de management a Poştei Române, directorii executivi şi directorii, a renunţat benevol, fără echivoc şi fără vreo condiţionalitate, la orice clauze din contractul individual de muncă (CIM), ce reglementează plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii”, se arăta într-un comunicat al MSI, astăzi.
Însă, până luni, la ora 12.00, doar cinci directori (Alexandru Petrescu - director executiv şi preşedintele Comisiei de Privatizare, Rareş Stanciu - director executiv, Andrei Stănescu, Ciprian Boloş şi Gabriel Dumitru - directori în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română) şi-au comunicat în scris opțiunea de a renunța la clauza ce reglementa plata salariilor compensatorii din contractul individual de muncă.
În locul salariilor compensatorii, acştia vor primi bonusuri în funcţie de performanţă, condiţionate de privatizarea cu succes a companiei, în 2015.
„Aşteptăm în continuare deciziile celorlalţi directori din Poşta Română care nu ne-au comunicat încă în scris hotărârea lor. De asemenea, AGA aşteaptă finalizarea reuniunii Consiliului de Administraţie”, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea.
Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a solicitat prin reprezentantul său în Adunarea Generală a Acţionarilor Poştei Române (AGA) organizarea, în cursul zilei de luni, în regim de urgenţă, a unui Consiliu de Administraţie care să operaţionalizeze deciziile echipei de management şi să ia măsurile strategice necesare pentru realizarea cu succes a procesului de privatizare.
MSI a cerut Corpului de Control al premierului „să verifice baza legală prin care sunt acordate la Compania Națională Poșta Română compensările salariale, în cazul părăsirii companiei de către reprezentanți ai echipei de management (director general, directori executivi, directori)”, potrivit unui comunicat.
„Ministerul s-a autosesizat întrucât au existat suspiciuni legate de modul în care se pot acorda salarii compensatorii la nivel de management în cadrul Poştei Române, odată cu încheierea în data de 15 mai 2014 a relaţiilor contractuale dintre CNPR şi Rosita Mădălina Alexe, director executiv juridic la Poşta Română. Prevederile contractelor individuale de muncă sunt confidenţiale şi reprezintă acordul de voinţă al părţilor, conform prevederilor legale, însă vă pot spune că este vorba de o sumă cu a cărei acordare nu suntem de acord. Am cerut comunicarea acestei poziţii Consiliului de Administraţie al companiei”, a spus ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea.
Solicitarea a venit după ce fosta șefă a direcției juridice din Poşta Română a părăsit compania, iar acum trebuie să primească plăți compensatorii de 60.000 de euro.
Aceste clauze au fost contestate şi de poştaşii care în ultimele zile au organizat ample proteste. Pe lângă mărirea salariilor cu 20%, aceştia cer şi demiterea conducerii companiei.
În 2013, Poşta Română a avut pierderi de 27 de milioane de lei, chiar dacă au fost daţi afară 3.700 de angajaţi.