A fost agitaţie mare încă din prima zi lucrătoare la ghişeele unde se plătesc taxele şi impozitele locale. Mulţi s-au grăbit să înceapă anul fără datorii.
Cozile cu zeci de persoane la ghişeu ar fi putut fi evitate dacă cei grăbiţi îşi achitau taxele pe internet. De patru ani există un sistem de plată online, site-ul ghiseul.ro.
„Putem spune că 1% plătesc prin ghiseul.ro”, spune Hrant Oundjian, director la Direcţia de Taxe a Sectorului 4.
Explicaţiile sunt diverse. „E mai sigur aici faţă în faţă, cu actele cu totul”, spune un bărbat.
„M-am învăţat aşa şi îmi continui eu obişnuinţele mele vechi”, explică o femeie.
Psihologii trag concluzii, „Avem nevoie de a ne trece banii prin mână şi a vedea chitanţa în mână. Lucrurile mai concrete sunt mai confortabile”, precizează psihologul Cristina Fulop.
Şi dacă ar vrea să plătească online, nu toţi românii o pot face.
Din cele peste trei mii de primării din ţară, doar 93 sunt înrolate la sistemul ghişeul.ro. În judeţele Constanţa şi Vaslui, nicio primărie nu este înscrisă în programul electronic.
În judeţul Iaşi, oraşul de reşedinţă nu oferă facilitatea de plată pe site. În schimb opţiunea este disponibilă localnicilor din comuna Miroslava. Un singur om şi-a plătit însă impozitul online.
Site-ul este o enigmă şi pentru autorităţi însă. De exemplu, pentru viceprimarul de la Iaşi.
„Nu stiu ce înseamnă ghiseul.ro, dacă e un site oficial... că n-aș vrea să facem plăți în insulele Feroe”, a declarat viceprimarul Mihai Chirică.
Specialiştii IT spun că serviciul de plăţi online nu este cunoscut pentru că nu a fost promovat.
„Practic, cu câteva sute de euro poţi să îţi promovezi pe mediile sociale o pagină, un produs, o idee, fără probleme”, spune Călin Rangu specialist IT.
În total, portalul are puţin peste 49.000 de utilizatori. În schimb, 7 milioane de români stau în fiecare an la coadă la Fisc ca să plătească taxele şi impozitele locale.