Cazurile prezentate în materialul de la BBC despre traficul de persoane din România scot la lumină detalii terifiante. Odată smulse din mâinile proxenenților, tinerele ajung în centre ultrasecurizate și sunt păzite non-stop pentru că cei care le-au transformat în sclave sexuale vor să le recupereze. Unii proxeneți au și 14 ani, iar Marea Britanie e mai nou principala destinație. Reporterii Digi24 Timişoara au filmat într-un adăpost din vestul țării în care a fost realizată și investigația BBC.
„Claudia” avea 14 ani când a început să fie exploatată sexual. Proxenetul era chiar o prietenă de acceași vârstă cu ea la care a fost în vizită. Calvarul a durat câteva luni, iar bărbații cu care a întreţinut raporturi sexuale aveau și 50 sau chiar 60 de ani.
„Într-o noapte nu am știut nimic și m-a încuiat în cameră și mi-a zis Delia vezi că o să vină cineva la tine și a zis bine. După a intrat un bărbat, eu am întrebat-o pe fata aia ce e cu el și a zis că l-a adus ca să facem prostituție. Am zis că nu vreau, am vrut să fug, să sun la poliție, dar mi-a luat telefonul”, povesteşte „Claudia”, victimă a traficului de persoane.
Tinerele din România sunt racolate de la 13 ani și exploatate sexual de cel puțin patru clienți pe zi. După majorat unele ajung direct pe piața din Marea Britanie, un adevărat paradis al traficanților de carne vie. Pentru o noapte cu o româncă străinii plătesc și peste 500 de euro.
„Există un număr mare de persoane traficate în speical în Scoția, trist este că săptămânal circa trei autocare pornesc din București traversează România, Europa, transportând oameni care pleacă din țară cu gândul că merg la muncă, iar realitatea de acolo este cu totul alta și ajung să fie traficate”, spune Lorena Rusovan, director executiv al unei fundații care ajută victimele.
Cei care reușesc să le smulgă pe tinere din mâinile proxeneților sunt mereu în alertă pentru că traficanții vor să le recupereze. Adăposturile în care încep o viață nouă sunt adevărate fortărețe.
„Centrul este ultrasecurizat 24 de ore din 24. Sunt montate camere de supraveghere, dar și gratii la geamuri”, transmite corespondentul Digi24 Timișoara Vlad Ungar.
Pentru „Irina”, iadul a început după ce s-a îndrăgostit de un muncitor de la școala la care învăța.
„Am făcut și prostituție pentru droguri. Am intrat efectiv în cercul lui, am început să mă droghez”, îşi aminteşte „Irina”, o altă victimă a traficului de persoane.
„S-au folosit și substanțe halucinogene tocmai ca victima să nu simtă atât de mult ce urmează să se întâmple, după care au urmat amenințările că o să spun tuturor ce ai făcut, au existat filmulețe făcute”, susţine Mariana Mitrofan, psiholog/psihoterapeut.
Săptămâna trecută BBC a prezentat un material despre traficul de persoane pentru care a filmat și în România.