Video Noi imagini cu dezastrul făcut de inundații. Deversare controlată la un baraj din Vaslui, după ce apa a atins cota de pericol

Data actualizării: Data publicării:
inundatii vaslui foto
Foto: Captură Digi24

Autorităţile din judeţul Vaslui au început, luni dimineaţă, să deverseze controlat apa din barajul Muşata, după ce nivelul apei în aval de acumulare a atins cota de pericol în urma precipitaţiilor care au continuat să cadă în zonă. Zeci de pompieri au fost trimişi în localitatea Berezeni, pentru a construi un dig din saci de nisip, în condiţiile în care există riscul ca şase case să fie inundate de apele revărsate din acumulare, scrie News.ro. Populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-Alert asupra pericolului. Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei a declarat, pentru Digi24, că au fost zone unde erau înregistrate acumulări de 168 de litri pe metrul pătrat. 

ACTUALIZARE 9.47 „Pot aprecia că de acum începe să se întrezărească și o speranță pentru noi. A încetat ploaia de astăzi dimineață. Avem deja patru ore de când nu mai plouă în județul Vaslui. Ieri noapte s-au acumulat în medie 45 de litri pe metrul pătrat, peste ceea ce se acumulase vineri. Aveam zone unde ieri dimineață la ora 5.00 înregistram 168 de litri pe metrul pătrat. Pământul este saturat. Este greu să mai reușească să mai pătrundă apa. Dacă s-a oprit ploaia astăzi, cred că începem încet, încet să revenim la un normal.  Am mai avut azi noapte o problemă cu barajul de acumulare Mușata, comuna Berzeni, care a revărsat și a acoperit DJ244A pe o porțiune de 300 de metri. Am reușit, prin intervenția jandarmilor și a colegilor de la ISU să rezolvăm această problemă. Deja apa s-a retras. Nu mai avem la această oră drumuri acoperite de apă”, a declarat prefectul județului Vaslui Daniel Onofrei, luni într-o intervenție telefonică la Digi24.

Știrea inițială

„După ce în aval de acumularea Muşata, nivelul apei a atins cota de pericol, iar în această dimineaţă, începând cu ora 03:00, la acelaşi baraj a întrat în funcţiune descărcătorul de ape mari (înălţimea lamei deversante fiind de 49 de centimetri), în comuna Berezeni acţionează 38 de pompieri militari, cu două camioane, două motopompe de mare capacitate şi tot atâtea motopompe remorcabile”, informează, luni dimineaţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

Sute de saci de nisip au fost duşi de urgenţă la Berezeni, localitate în care şase case care ar putea fi în pericol să fie inundate iar distanţa între un curs de apă şi un podeţ care îl traversează a ajuns la doar 80 de centimetri. Pompierii vor construi, în zonă, un dig de compartimentare format din aproximativ 500 de saci încărcaţi cu nisip.

„Ca o măsură suplimentară, Staţia de pompare reversibilă (SPR4) Berezeni funcţionează la capacitatea maximă, apa fiind deversată în râul Prut”, precizează sursa citată,

În zonele expuse riscului se află de asemenea 16 jandarmi şi a fost dus şi un autocamion. În zona aflată în pericol a fost transmis mesaj RO-Alert pentru avertizarea populaţiei.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei