600 de români au fost transformați în sclavi pe plantațiile din Spania chiar de compatrioți de-ai lor. Le dădeau 10 euro pe zi, iar ei câștigau un milion pe lună. Victimele erau hrănite cu mâncare pentru câini și trăiau într-o mizerie teribilă, spun polițiștii care în cele din urmă au aflat despre taberele groazei și au arestat 16 exploatatori, printre care și cinci spanioli.
Imaginile filmate în locurile unde au fost descoperiți muncitorii români și moldoveni în condiții de semisclavie sunt greu de privit. Zeci de oameni obligați să locuiască în condiții inumane, după orele grele de muncă la cules de căpșuni, măsline sau struguri. Aceștia erau cazați în încăperi murdare unde mirosul era insuportabil sau în corturi improvizate unde colcăiau șobolanii. Saltelele erau așezate direct pe pardoseală sau pe pământ. În același loc, oamenii dormeau și își pregăteau mâncare când aveau din ce.
„În mai multe locuri, în încăperi cu patrui așezate pe lăzi din plastic trăiau 15-16 oameni. Dintr-o canapea ridicată au ieșit șobolani”, a declarat Felix Duran, polițist de la Guardia Civil.
Muncitorii erau racolaţi prin intermediul unor anunţuri pe internet. De-a lungul timpului, peste 600 de oameni au căzut victime ale organizaţiei care îi exploata. Când au avut loc cele 15 descinderi, 147 de români și moldoveni au fost descoperiți.
„Membrii organizaţiei i-au asigurat pe muncitori că, odată ajunşi în Spania, vor avea parte de condiţii decente de muncă şi de locuit, lucru care ulterior nu a fost respectat. Victimele erau ţinute în condiţii de semisclavie şi mizerie extremă şi au existat situaţii când nu au primit mâncare câteva zile la rând”, arată un comunicat al Guardia Civil.
„Le dădeau mâncarea pentru câini, din păcate. În câmp, normal se câștigă 40 euro/zi, la ei dacă ajung 10. Dorm în cort lângă râu, ca să poată să se spele. Fiind sub presiune, având foarte mare frică, normal când ajung aici: li se iau documentele și nu au niciun document, dacă ei nu denunță, noi nu putem face nimic”, a declarat pentru Digi24 Cristina Gina Vasilescu, de la Asociaţia de Femei Române din Córdoba.
„Sărăcia te împinge de foarte multe ori în a accepta condiții inumane din dorinţa de a avea un venit mai bun şi de a asigura copiilor o situatie financiara mai bună. Sunt 600 de victime din România și din Moldova. La nivel național, agenția națională împotriva traficului contabilizează doar 497 de cazuri în toată țara. Luni vom lansa un raport privind traficul din România și sper din tot sufletul ca acest raport să genereze o dezbatere serioasă vizavi de modul în care România își asumă această situație cruntă în care zeci de mii de români sunt implicaţi”, a explicat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.
Câştigurile grupării care a exploatat vreme de trei ani românii şi moldovenii erau de peste un milion de euro pe lună.
Editare web: Luana Păvălucă