Majorate în Senat, salariile primarilor şi viceprimarilor tocmai au fost tăiate în Camera Deputaţilor. Dezbaterea proiectului legii salarizării în Comisia de muncă s-a încheiat aseară, târziu. Deputaţii au redus la jumătate creşterea de 1.450 de lei votată acum o săptămână de colegii lor senatori. Preşedinţii de consilii judeţene vor primi, însă, 750 de lei în plus. Funcţionarii din Parlament vor avea spor de complexitate a muncii de 15%, în timp ce informaticienii din justiţie pierd aproape jumătate din banii pe care îi câştigă acum, au mai decis deputaţii din Comisia de Muncă.
Aproape 10 mii de lei. Acesta este salariul maxim la care ajung IT-iştii din Justiţie în acest moment. În proiectul legii salarizării, însă, este prevăzut ca salariile să scadă şi cu 50%. Astfel, leafa va ajunge la puţin peste 5.400 de lei.
Mai norocoşi au fost profesorii universitari care au obţinut un spor de 10% din salariu dacă au performanţe academice.
Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”: Am cerut un spor de performanţă academică pentru că legea asta spune că se mai dă salariu şi pe performanţă. De 3 luni spun asta. Nu vreţi nu daţi. Să fie toţi salarizaţi la fel. Cel care ia gradaţie nu ia pentru că face performanţă? Pentru ce o ia?
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: Reprezintă o creştere cu 10% a salariului de bază deţinut.
Amendamentul a fost votat în unanimitate, dar de aceste sporuri vor beneficia mai puţin de 15% dintre profesori, iar banii vor fi acordaţi din fondurile proprii ale universităţilor.
De cealată parte, deputaţii au cerut ca profesorii universitari care au şi funcţii onorifice să nu mai primească bani în plus aşa cum primesc cei aflaţi la conducere. Este vorba despre preşedinţii de senat ai universităţilor.
Săptămâna viitoare va mai avea loc o întâlnire unde vor fi discutate în detaliu salariile pe care le vor avea angajaţii din Apărare.