Parada de 1 Decembrie s-ar putea ţine şi în acest an, al treilea la rând, în Piaţa Constituţiei. Lucrările la Arcul de Triumf nu s-au terminat, iar primarul general spune că de vină este disputa dintre consultant şi firma care execută lucrările.
În mai puţin de două luni soldaţii ar trebui să vină dinspre Piaţa Presei, să treacă pe sub Arcul de Triumf proaspăt renovat şi să continue parada pe Bulevardul Kiseleff, spre Piaţa Victoriei. Numai că, de aproximativ o lună, lucrările stagnează.
Dincolo de gardul de metal care împrejmuieşte monumentul este doar un paznic. Şi o pisică. Arcul este aproape gata şi în interior şi în exterior. Lucrările s-au blocat la 90 la sută.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Au fost discuţii şi neîntelegeri între consultant şi constructor. Consultantul consideră că constructorul a făcut lucrări care nu trebuiau să fie făcute şi unele nu le-a făcut. De asemenea, că nu a folosit materialele din contract, ci altele.”
În acest moment a mai rămas de terminat pavajul de sub Arc. Adică exact zona pe unde ar trebui să treacă militarii şi tancurile. Altfel, parada de Ziua Naţională s-ar putea ţine, din nou, în Piaţa Constituţiei.
Constructorul spune că pe lângă neînţelegerea cu proiectantul are un conflict şi cu primăria, de la care ar mai avea de primit cinci milioane de lei. Gabriela Firea insistă că problema nu ţine de primărie.
Gabriela Firea: “Are câteva conturi poprite şi nu mai poate primi finanţare de la Primăria Capitalei. S-a găsit o soluţie. Cred că până la sfârşitul anului vom putea depăşi şi aceste impedimente şi să se poată defia de 1 Decembrie sub Arcul de Triumf.”
Lucrarea a bătut pasul pe loc şi pentru că echipamentele antiseismice au fost aduse din Statele Unite cu aproape un an întârziere.
Sub fiecare picior al Arcului de Triumf constructorul a montat 6 izolatori seismici. Sunt practic nişte cilindri din metal cu un mijloc dur, dar foarte elastic. Rolul lor este să preia mişcare pe verticală în cazul unui seism. Ca să fie şi mai sigur, pe fiecare latură a Arcului, constructorul a montat amortizori anti-seismici. Rolul lor este să preia mişcările pe orizontală şi să ţină arcul în picioare.
Cu aceste echipamente instalate, Arcul de Triumf ar trebui să reziste chiar şi în cazul unui cutremur cu magnitudinea 9. Lucrările de renovare au început în martie 2014 şi trebuiau încheiate după un an. Costul total se ridică la 30 de milioane de lei, din care 23 de milioane sunt fonduri europene.