Cristina Huiban a lucrat cinci ani într-o companie de telecomunicaţii înainte de a-şi deschide propria afacere. Nu a fost uşor să ia totul de la capăt, dar spune ea, a meritat. A început cu un magazin cu haine şi accesorii.
„După niciun an de la deschidere am primit propuneri de la Sibiu şi de la Constanţa. Sunt oameni care au auzit despre magazin şi despre numele magazinului, care a stârnit interes şi așa şi-au dorit şi alții să facă acelaşi lucru. Atunci am dat drumul la sistemul de franciză”, povesteştea tânăra.
Un alt exemplu de fost corporatist devenit antreprenor este Ioana Urețu, care deține o afacere atipică. Livrează cadouri făcute chiar cu mâna ei: „Eu gătesc dulciurile și eu mă ocup de aranjamentele florale. Momentan, baza sunt eu”.
A învățat să se implice în fiecare detaliu al afacerii sale după ce a muncit trei ani într-o companie multinațională
„Evident că această cultură a unui job într-o multinațională îți cultivă o altă stare și îți imprimă un caracter, poate chiar cel al unui antreprenor, iar așa am ajuns un antreprenor”, afirmă Ioana.
George Panaitescu a avut mai multe idei de afaceri, însă, doar una a prins contur. A investit 80.000 de euro într-un produs unic pe piața din România, un ecler făcut 100% din produse naturale.
„Dacă nu știi să aduci un produs de care este nevoie pe piață, dacă nu știi să răspunzi unor întrebări foarte clare pentru consumatori atunci este foarte posibil ca acel bussines, mai devreme sau mai târziu, să eșueze. Afacerea în acest domeniu, cea cu ecleruri m-a convins să renunț la job și nu-mi pare rău deloc”, declară George Panaitescu, antreprenor.
120.000 de firme s-au înfiinţat în România, numai în 2013. În acelaşi an, alte 98.000 de firme şi-au încetat activitatea.