De Crăciun, românii mănâncă aproximativ 1 milion de porci

Data publicării:
porci-1

„Acesta e vândut?” întreabă reporterul.

„Cine pune banii jos, îi vândut,” spune vânzătorul.

Reporter: „Cât e kilogramul?”

Vânzător: „6,5 lei.”

La Sălard, lângă Bihor, sute de oameni se târguiesc cu negustorii pentru porcul pe care-l consideră potrivit pentru masa de Crăciun.

Reporter: „Câţi porci aveţi, în acest moment, de vânzare?”

Nelu Lăzău, fermier: „Circa 10, care sunt pregătiţi pentru sacrificat şi am diverse mărimi de vânzare”.

În timp ce unii îndură frigul din târguri, alţii îşi vând porcii direct din gospodărie. Ghiţă Scorţe are aproape 50 de porci, unii numai buni de tăiat pentru masa de Crăciun. Dacă-i vinde vii, cere între 6 şi 10 lei. Bărbatul creşte animale din rase renumite precum Marele Alb, Duroc de carne, dar şi vietnamezi, renumiţi pentru carnea lor cu cel mai scăzut conţinut de colesterol.

Reporter: „Care sunt cei mai căutaţi?”

Ghiţă Scorţe, crescător de porci: „Aceştia de carne. Vietnamezii încă nu sunt căutaţi că nu au preţ, nu ştie încă lumea de ei aşa cum ştiu de aceştia albi.”

La Constanţa însă, porcii vietnamezi sunt la mare căutare şi crescătorii abia fac faţă cererii.

Colesteroul nu îl are aşa de mare cum îl are porcul românesc şi din cauza asta e şi carnea foarte bună,” spune Stelică Nedelcu, crescător de porci vietnamezi.

Nea Stelică a avut iniţial doi porci, acum are 50 de vietnamezi. Îi vinde, vii, cu 18 lei kilogramul.

La preţ aproape dublu se vinde carnea de mistreţ. Calitativ, e asemănătoare cu cea a porcului vietnamez, pentru că ambele rase sunt vegetariene.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenţi atunci când cumpără porcii pe care îi vor sacrifica de Crăciun.

„Porcul viu să-l cumpere din târguri autorizate sau direct de la crescători şi, obligatoriu, la sacrificarea acestora să examineze carnea din punct de vedere trichineloscopic la medicul veterinar,” spune dr. Aurel Indrie - șef serviciu în cadrul DSVSA Bihor.

Potrivit statisticilor făcute de industria cărnii, românii mănâncă de Crăciun aproximativ 1 milion de porci, reprezentând 14% din consumul anual, iar peste 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curţile oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”