Tot mai mulţi poliţişti sunt agresaţi în misiune - aproape 200 anul acesta. Vina este de multe ori împărţită, spun psihologii: agenţii sunt ori prea duri, ori dimpotrivă. Reprezentanţii poliţiştilor spun că legea nu e de partea lor şi de aceea nu au curaj să pună mâna pe armă să se apere.
„Are Cayenne (Porsche)? O să stea în parcare Cayenne-ul acesta! El nu o să îl mai conducă. Zic să ieşi de acolo! Îl vezi? E speriat ? Să vezi ce sperietură îi dau!”
O astfel de situaţie în care un şofer este înconjurat de zeci de poliţişti pare, aparent, sub controlul agenţilor. Psihologii spun însă că momentele în care oamenii legii sunt sfidători pot duce la confruntări violente. De aceea recomandă întâi de toate reacţii echilibrate ca primă măsură pentru evitarea unei confruntări. Dar nici prea împăciuitori nu trebuie să se arate, previn psihologii.
„Sunt și situații în care avem ezitări ale polițiștilor de a interveni în forță, de a folosi armamentul din dotare de teama unor cercetări. Polițiștii sunt foarte ușor cercetați pentru purtare abuzivă”, susține Dumitru Coarnă, șeful sindicatului polițiștilor.
„În momentul în care apare un polițist, el trebuie să impună anumite reguli. Este clar că tu ai făcut ce ai vrut, dar când am apărut eu, lucrurile se schimbă”, explică psihologul Anca Boalcă.
Cert este că oamenii legii trebuie să găsească echilibrul în reacţiile lor la situaţii de criză. Pentru că sunt tot mai des victimele agresiunilor.
„În anul 2016 am avut 184 de infracțiuni de ultraj, iar anul acest am avut 190 de infracțiuni până la data de astăzi. Se vede o creștere îngrijorătoare în condițiile în care mai sunt două luni și jumătate până la sfârșitul anului și probabil vor mai fi comise infracțiuni de acest tip”, atrage atenția Dumitru Coarnă.
Cei mai expuşi agresiunilor sunt poliţiştii de la Ordine Publică, urmaţi de agenţii de circulaţie şi cei de la trupele speciale. Cu toţii spun că fără dotări şi o lege care să le dea dreptul să se apere când sunt în pericol, vor fi tot mai des în pericol.