De ce sunt ținuți suspecții de COVID în același loc cu cei infectați la Spitalul Județean Ploiești. Explicațiile lui Nelu Tătaru

Data actualizării: Data publicării:
intrarea upu de la spitalul judetean ploiesti
Intrarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești. Foto: captură TV

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri seară, la Digi24 că suprasolicitarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Ploiești poate fi ameliorată prin formarea unor spații izolatoare în secții, pentru a identifica cazurile pozitive și negative cu COVID-19. Acesta spune că, în prezent, directorul medical al spitalului nu a luat decizia de a pune izolatoare în secții. Tătaru a explicat cum în stare de alertă decizia schimbării conducerii îi revine Consiliului Județean.

Pe fondul lipsei de personal, la UPU Ploiești au fost detașați doi medici de la Spitalul suport Covid de la Câmpina. Cei doi specialiști detașați au intrat în concediu, așa că la Ploiești nu s-a rezolvat, de fapt, problema.

Însă Violeta Tănase, medic primar UPU Ploiești, spune că Unitatea nu poate prelua singură urgențele și cazurile de COVID.

Ministrul Sănătății a explicat care este situația în privința primirilor de urgențe din Prahova.

“Cei de la Câmpina sunt un spital suport care n-au dotarea Ploieștiului, dar au Unitate de Primiri Urgențe, care poate gestiona măcar cazurile incipiente cu o patologie suspectă de Covid, în măsura în care pot fi testați și acolo, și pot fi internați într-un izolator până le vine rezultatul. Aici am dat dreptate doamnei doctor și am solicitat DSP-ului din localitate să facă aceste evaluări.

La UPU Ploiești toți cei care își așteptau rezultatul rămâneau în Primiri Urgențe, ocupând locuri uneori până la 40 de ore. Am discutat și cu managerul unității, solicitând ca fiecare secție să aibă un izolator. Patologia care vine cu un specific al unei secții în parte să meargă în acea secție, să rămână în izolator până are rezultatul, în contextul în care este negativ intră în secție, când este pozitiv, se întoarce la spitalul din Câmpina ca și spital suport Covid.

Sunt măsuri pe care le-am recomandat încă de săptămâna trecută, urmând ca DSP să le ia în solicitare și să le și rezolve.

Tot în curtea acelui spital era și acea unitate mobilă de terapie intensivă, care atunci era stricată climatizarea. S-a rezolvat în 24 de ore, urmând ca această unitate mobilă să-și reia activitatea, în condițiile în care cei de acolo mai solicitau personal. Am discutat cu domnul Arafat să facem detașările necesare.

Dar, în același timp, să înțelegem toți că este un ultim efort comun înaintea unei perioade pe care o așteptăm pe stabilizare, cu un număr scăzut de cazuri, spre jumătatea lunii octombrie.
Chiar dacă suntem obosiți, haideți să mai facem un efort. Asta le-am spus și celor din Prahova și celor din Brașov.

Tocmai preluarea acelei suprasolicitări prin cazurile care stăteau în izolare în UPU la Ploiești să fie preluate de secții. Voi verifica dacă acest lucru se întâmplă. Într-adevăr, efort constant și crescut al doamnei doctor în UPU, și am văzut și eu în acel moment.

Am discutat cu DSP și cu managerul spitalului să remedieze aceste lucruri și sper ca directorul medical din acea unitate spitalicească să ia măsurile necesare, în contextul în care am înțeles că era unul dintre membrii comitetului director care avea o anumită poziție în a forma acele izolatoare în secțiile diferite, în special în secția chirurgie”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a confirmat că directorul medical al spitalului nu a vrut să formeze izolatoarele în secții.

“Urmează ca în săptămâna care se termină să facă încă o evaluare.

În timpul stării de urgență, aveam coordonarea spitalelor în care puteam face verificarea, evaluarea și schimbarea managementului. Odată cu starea de alertă, ne-au fost luate aceste prerogative. În acest moment, noi putem merge în spitalele care sunt autorități locale, facem o observație, mergem cu Corpul de control, facem o evaluare și se face o recomandare către Consiliul Local sau Consiliul Județean, care ar trebui să ia măsuri. În condițiile în care acel Consiliu Județean a pus un management cum a crezut dânsul, atunci avem și efecte. Acolo este un management defectuos”, a afirmat ministrul.

Tătaru a spus că s-a ajuns la această situație “din cauza unui management care îngrădește identificarea unor zone de izolare în secțiile respective ale spitalului, pentru a putea prelua pe cei care sunt suspecți și încă n-au devenit pozitivi sau negativi”.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
iohannis si scholz la berlin
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului